Pust: Naj bo tudi letos masten okoli ust!

Pust je pred vrati. Letos nas bo pričakal 25. februarja. V tem času bodo po vsej Sloveniji potekale številne prireditve, na ulicah pa se bo slišal otroški smeh. Da pa letos maškar ne pričakate s praznimi rokami, imamo za vas slasten in predvsem enostaven recept za krofe.

Pust oz. pustni teden je čas, ko se predvsem otroci preoblečejo v maškare. Gre za enega najstarejših ljudskih običajev, ki izvira iz časa pred krščanstvom.


Maškare

Verjetno nam ni potrebno poudarjati, da so nekoč pustovali precej bolj preprosto. Otroci so za kostume uporabili kar ponošene obleke staršev, ali pa so si obraz namazali s sajami. Danes pa jih ne izdelamo več sami, pač pa jih kupimo v trgovini ali pa jih naročimo po spletu. Zelo redki kostume izdelajo doma. Otroci se dandanes najraje našemijo v princeske, klovne, živali, viteze in aktualne risane junake.

No, ne glede na to, kakšni so bili kostumi včasih in kakšni so danes, vsi se veselimo iste stvari–krofov.

Krofi

Od kod pravzaprav izvirajo, ni povsem znano. Obstaja legenda, ki pravi, da so te dobrote nastale, ko je nesrečno zaljubljena kuharica testo za kruh namesto v pečico vrgla v vročo mast. Kdorkoli jih je že izumil, dandanes so svetovno znana poslastica. Mi pa smo za vas poiskali recept, ki bo razveselil tako velika kot mala usta!

Recept za krofe:

Sestavine:
  • 1 kg moke (namenska, za krofe)
  • 4 žlice sladkorja
  • sol
  • 8 rumenjakov
  • 5 dl mleka
  • 0,05 dl ruma
  • 2 dl olja
  • 2 kocki kvasa
  • 1 lupina limone
  • sok 1 pomaranče
  • 1 rumov sladkor
  • 1 vanilijev sladkor
  • polnilo po želji
Postopek:

Vse sestavine zamesimo v gladko testo. Z roko zvaljamo kroglice. Testa predhodno ne vzhajamo! Kroglice sproti polagamo na pomokan prt, nato jih pokrijemo in pustimo eno uro, da vzhajajo. Po pretečenem času jih ocvremo. Pokrijemo in jih po približno treh minutah odkrijemo, nato obrnemo in do konca ocvremo. Napolnimo s poljubnim polnilom (čokolada ali marelična marmelada z malo ruma), ohladimo, posujemo s sladkorjem in postrežemo.

Saj veste, kako pravijo: “Pust je masten okoli ust!” in “za pusta morajo biti siti vsi ljudje, živina in duhovi.” Zato kar veselo na delo. Pa prijetno pustovanje vam želimo!

 

Povzeto po: kulinarika.net in slovenec.org