Hrana: Kako s hrano izboljšati spomin in koncentracijo?

Ste vedeli, da naši možgani porabijo približno 20 odstotkov vseh zaužitih kalorij? Prav zaradi tega mora biti hrana, ki jo zaužijemo pred večjimi miselnimi izzivi, toliko bolj kakovostna. Katera hrana pa pravzaprav pozitivno vpliva na spomin in koncentracijo?

Zdrava hrana je ključen del za dober spomin in koncentracijo. Omega-3 maščobne kisline pripomorejo k izgradnji in obnavljanju možganskih celic. Antioksidanti zmanjšujejo vnetja, ki so povezana s staranjem možganov in ostalimi motnjami.


Ribe

Ribe so obogatene z omega-3 maščobami. Študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki so zaužili več hrane, obogatene z omega-3 maščobnimi kislinami, boljši pretok krvi v možganih. Posledično so imeli tudi boljše miselne sposobnosti. Omega-3 maščobne kisline se skrivajo v mastnih ribah, kot so losos, tuna, skuša in sardine.

Temna čokolada

Ja, pa kaj še! Čokolada mnogim predstavlja skušnjavo in slabo navado. Če ste tudi vi eni izmed teh, imamo za vas dobro novico. Temna čokolada namreč vsebuje flavonoide. Prav ti so zelo pomembni za delovanje možganov, saj so dovzetni za oksidativen stres. Takšen stres prispeva k starostnemu propadanju miselnih funkcij in razvoju možganskih bolezni. Temna čokolada, z vsaj 70 odstotki kakava, vpliva na plastičnost možganov. Ko se torej naslednjič “pregrešite”, pomislite na to, da je temna čokolada ključnega pomena za učinkovito učenje in boljšo koncentracijo.

 

Avokado

Avokado je bil pred nekaj leti marsikomu nepoznan sadež. Danes pa je svetovno znan vir nenasičenih maščob, ki podpirajo delovanje možganov. Te maščobe naj bi zniževale krvni tlak. Visok krvni tlak je povezan z upadom miselnih sposobnosti.

Kava

Kava je znana kot poživilo. Prav tako je tudi napitek za izboljšanje koncentracije. Poleg zaviranja občutka zaspanosti, kofein poveča sposobnost možganov za lažje procesiranje informacij. Kava pa je prav tako tudi vir antioksidantov. Ti podpirajo zdravje možganov v zrelih letih.

Jagodičevje

Prav tako kot temna čokolada, tudi jagodičevje vsebuje flavonoide. Obogateno je z antocianinom, kofeinsko kislino, katehinom in kvercetinom. Vse to naj bi izboljšalo komunikacijo med možganskimi celicami, povečalo plastičnost možganov, izboljšalo spomin in tudi dvignilo koncentracijo. Zato torej v svojo dieto dodajte jagode, borovnice, ribez in maline.

 

Povzeto po: okusno.je