Zakaj bi morali preizkusiti pilates?

Pilates je vadba za dušo in telo, ki blagodejno vpliva na zdravje in počutje. Znano je, da redno izvajanje pilates vaj izboljšuje držo, deluje kot preventiva za bolečine v hrbtenici, krepi mišični sistem, izboljšuje gibljivost, izboljša ravnotežje in kondicijo, izboljša mentalno koncentracijo, deluje sproščujoče in anti stresno, izboljšuje prebavo in je pogosto del rehabilitacije po poškodbah.


Kaj je pilates?

Pilates je moderna oblika vadbe za oblikovanje telesa, ki se je razvila s pomočjo fizioterapevtov, strokovnjakov športne medicine in fitnes strokovnjakov. Gre za način vadbe, ki povezuje vaje za krepitev in gibljivost s pomočjo teže lastnega telesa. Bistvo vadbe je krepitev mišic trupa, stabilnosti telesa, mobilizacija hrbtenice in izboljšanje gibanja. Obstaja več različnih načinov pilates vadbe, nekatere vključujejo tudi rekvizite, npr. žogo, blazine, elastične trakove ipd.

Velika prednost pilates vadbe je to, da je primerna za vsakogar – za mlade, otroke, starostnike, tudi nosečnice. Vaje za pilates zahtevajo le udobna športna oblačila, blazino, brisačo in motivacijo. Odvisno od pogostosti obiskovanja treningov boste hitro opazili prve spremembe, najprej na počutju, kasneje pa tudi na telesu. Pilates vaje se lahko izvajajo individualno ali v skupini.

Različne oblike pilates vadbe

Pilates obsega širok spekter vaj in pripomočkov, zato obstajajo različne vrste. Eden najbolj osnovnih je pilates na blazinah, ki se izvaja na za to namenjenih podlagah, v gibanje pa je vpletena tudi kinezioterapija in fizioterapija, vaje za moč in gibljivost.

Potem je tu še TRX pilates, ki se izvaja s pomočjo posebnih pasov, njegovo bistvo pa je razbremenitev hrbtenice, regeneracija in učvrstitev sklepov. Napredni pilates ima poudarek na aerobnem treningu, z veliko srčno-žilne stimulacije. Obstaja tudi pilates na reformerjih, to pomeni posebnih pilates napravah, ki so z vrvjo vpete med vzmeti in omogočajo intenzivnejšo uporabo mišičnih skupin.

Ste že slišali za pilates za nosečnice?

Če ste v veselem pričakovanju, še to ne pomeni, da morate samo počivati. Ravno nasprotno, bolj kot boste aktivne, lažja bosta nosečnost in porod. V ta namen obstajajo posebne pilates vadbe za nosečnice, ki se izvajajo na posebej oblikovanih pripomočkih, ki preprečujejo kakšnekoli pritiske na trebušni predel in podpirajo obremenjene dele hrbtenice. Med izvajanjem se upoštevajo vsa zdravstvena priporočila za nosečnice. Pred pričetkom je potrebno obvezno uvajanje, pilates za nosečnice pa je primeren samo za zdrave nosečnice. Pilates za nosečnice izvajajo v Pilates studio Petielement v Ljubljani.

Kako začeti?

Pilates vadbe se lahko lotite sami doma ali v skupini. V kolikor se niste nikoli prej udeležili posebnega načina vadbe, je morda smiselno, da se za začetek odpravite k skupini, kjer vas bodo usposobljeni strokovnjaki pravilno usmerili in prikazali pravilno izvedbo vaj.

V kolikor vas pestijo določene težave, je prav tako smiselno obiskati strokovnjaka, ki vam bo na podlagi vašega zdravstvenega stanja predlagal najbolj primerne vaje.