Kako preprečiti razrast bakterij v hrani?

Kuhinja je glavni vir bakterij v našem domu. Zato je pomembno, da vzdržujete primerno higieno. Kako preprečiti, da bi se v vaši hrani, ki ste jo pravkar pripravili, razrasle bakterije?


Po uporabi očistite nože in rezalne deske

Med in po uporabi očistite vse nože, preden se spravite rezati kaj drugega. Nikoli ne uporabljajte noža, ki ste ga pravkar uporabljali za meso, ne da bi ga najprej temeljito sprali. Še boljša ideja je, da razporedite vse nože in hrano, ki jo boste rezali, nato pa najprej razrežite vse meso, za tem pa ostalo. Namreč menjavanje mesa in zelenjave vas lahko zmede, in z lahkoto pozabite splakniti nož, preden zarežete v zelenjavo.

Čista naj bo tudi vaša deska za rezanje. Ne glede na vrsto deske, ki jo uporabljate, je priporočljivo, da jo očistite z blagim milom med in po uporabi. Preden pa jo pospravite v predal, pa jo pet minut namakajte v raztopini kisa in vode.

Umivajte si roke

Pomembno je, da si ne pozabite umiti rok, preden se dotaknete drugih stvari po hiši. Večkrat si umijte roke z blagim milom med in po pripravi hrane. Potem, ko ste dotaknil mesa, se ne dotikajte ničesar drugega, dokler si rok ne sperete.

Pazite na čistočo kuhinjskih krp in gobic

Ne uporabljajte gobe za brisanje površin, na katerih je bilo meso. Ti materiali bodo potem postali leglo bakterij, ki jih boste veselo trosili naokoli, ko boste želeli skrbno pobrisati mizo ali pult. Namesto gobe zato uporabite raje papirnate brisače za čiščenje mesa in jih zavrzite takoj po uporabi. Redno tudi perite brisače in krpe za brisanje posode.

Ne servirajte hrane na isti krožnik, na katerem ste jo pripravljali

Na primer: večna napaka je, da že pečeno meso na žaru odnesemo v isti posodi, kot smo malo prej prinesli surovega. Prav tako ne servirajte živil v posodi, ki je bila uporabljena za mariniranje, razen če je bila hrana v tej posodi tudi skuhana/spečena.