Kako prepoznati išias? Glavni simptomi in rešitve težav

Sodobni način življenja prisili ljudi, da premalo gibajo in več ur dnevno presedijo pred računalniki. Posledica tega je, da so bolečine v hrbtu v razvitih državah, vključno s Slovenijo, že prava epidemija. Ena od tovrstnih težav je tudi išias.


Čeprav gre za zelo razširjeno težavo, pa večina ljudi ne ve veliko o njej oziroma je njihovo prepričanje o tem zmotno. Zato boste v nadaljevanju izvedeli, kaj je v ozadju te težave, glavne simptome in nekaj učinkovitih ukrepov, s katerimi lahko omilite bolečine.

Kaj je išias in zakaj nastane?

V predelu četrtega ledvenega vretenca se iz hrbtenjače vije več manjših snopov živcev, ki se v predelu ritnice združijo v en živec. Ta živec je najdebelejši in najdaljši v našem telesu in mu pravimo ishiadični živec. Iz zadnjice nato potuje po zadnji strani stegna navzdol vse do stopala.

Glavna naloga ishiadičnega živca je, da oživčuje in omogoča senzorične občutke v mišicah in na koži na tistih področjih, kjer potuje – torej na zadnji strani stegna, goleni, meča in stopala. Zato je išias poimenovanje za skupek vseh simptomov v spodnjih okončinah, ki so posledica kompresije tega živca ali pa njegovega vnetja.

Če želimo torej dobiti odgovor na vprašanje, zakaj nastane išias, moramo ugotoviti, zakaj pride do kompresije oziroma vnetja ishiadičnega živca. Najpogostejši vzroki so:

 • diskus hernija v ledvenem predelu hrbtenice, ki nastane zaradi ponavljajočih se obremenitev, neustrezne tehnike dvigovanja bremen, telesne šibkosti ali pritiska na medvretenčne ploščice;
 • degeneracija fasetnih sklepov – gre za starostne spremembe na sklepih med hrbtenico in vretenci;
 • spinalna stenoza ali spondilolisteza – v tem primeru gre za sesedanje hrbtenice in zoženje kanalov, iz katerih izhajajo živci;
 • piriformis sindrom – gre za bolečino, ki se pojavi v primeru, ko je ishiadični živec ujet med zadnjične mišice (piriformis).

 

Kako prepoznate simptome išiasa?

Težave z išiasom praviloma ne pričakujte pred 20. letom starosti, najpogosteje pa se pojavijo med 40. in 50. letom starosti. V tem primeru boste občutili:

 • neprijetno bolečino na eni strani zadnjice, ki se širi navzdol po nogi (le redko se simptomi pojavijo na obeh nogah);
 • izolirano bolečino le v spodnjih okončinah;
 • mravljinčenje, ki spremlja bolečino in se poslabša s sedenjem;
 • mišično šibkost kjerkoli v spodnjih okončinah, odvisno od stopnje kompresije ishiadičnega živca;
 • izgubo nevrološke funkcije stopala, čemer pravimo padajoče stopalo.

Kako izboljšati težave z išiasom?

Marsikdo se ustraši in išias enači z možnostjo ohromelosti. Vendar pa je ta strah popolnoma odveč, saj je živec debel kot kabel in zlahka zdrži težo celega telesa, zato se zlepa ne pretrga. Zato je konzervativna rehabilitacija išiasa še vedno najuspešnejša metoda, saj predstavlja učinkovit način odpravljanja težav, kjer je tveganje za zaplete majhno.

Seveda pa je odpravljanje težav z išiasom v največji meri odvisno predvsem od vrste in progresije degeneracije, ki jih povzroča. V začetnih stadijih sta zagotovo najbolj učinkoviti kakovostna fizioterapija in terapevtska vadba, ki jo vodi izkušen kineziolog v kliniki Medicofit.

Tam vam nudijo popolno individualno obravnavo in vam predpišejo priporočila in smernice za rehabilitacijo težav z išiasom. Najbolj pomembno pa je, da tekom rehabilitacije nenehno spremljajo vaš napredek vse do tedaj, ko bolečine postanejo preteklost.

In kako poteka obravnava v kliniki Medicofit v primeru težav z išiasom?

 • V primeru težav z išiasom vas v kliniki Medicofit najprej natančno pregledajo. V okviru diagnostičnega pregleda izvedejo podroben pregled vaše zdravstvene dokumentacije in razlago specialističnih izvidov. Fizioterapevt opravi tudi klinično testiranje prizadetega dela in oceni mobilnost kolka, kolena in gležnja.
 • Sodobna fizioterapija stremi k temu, da išče vzroke vaših težav, zato se tudi v kliniki Medicofit trudijo poiskati vzroke za nastanek išiasa. Fizioterapija je prilagojena vsakemu pacientu posebej, zato ni strahu, da njihovega rehabilitacijskega programa ne bi zmogli.
 • Razveseljivo pa je, da večina pacientov izboljša simptome išiasa že z ustreznim gibalnim programom, ki ga vodijo v kliniki Medicofit. Pod vodstvom strokovno usposobljenega kineziologa je program usmerjen v učenje pravilnih vadbenih tehnik, v krepitev jedra in nadzor gibanja medenice.

Tudi pri išiasu je pomembna preventiva

Da vas išias ne bi spet prizadel, pa je pomembno, da ste telesno aktivni tudi potem ko postane bolečina preteklost. Individualizirana rehabilitacijska vadba, ki vam jo pripravijo v kliniki Medicofit, je najučinkovitejša metoda, ki dolgoročno odpravi težave z išiasom, in hkrati deluje tudi preventivno.

Z rednim in pravilnim izvajanjem predpisanih vaj poskrbite, da krepite mišice in kosti, pripomorete k lepši telesni drži in na ta način poskrbite, da se išias ne ponovi.

Dejstvo je, da je išias lahko zelo neprijetna težava, ki bistveno zmanjša kakovost življenja posameznika. Zato je ključnega pomena njegovo zgodnje odkrivanje in predvsem ustrezno ukrepanje.

Izkazalo se je, da sta individualna rehabilitacijska vadba in fizioterapija še vedno najbolj učinkovita načina za odpravljanje tovrstnih težav. Zato s pregledom ne odlašajte in se za več informacij in nasvet obrnite na kliniko Medicofit na telefonsko številko 041 410 360, kjer vam bodo zagotovo pomagali.