Najpogostejše napake lastnikov hišnih ljubljenčkov

Lastniki hišnih ljubljenčkov z nekaterimi dejanji nezavedno škodijo svojim kosmatincem. Preberite si, glede česa morate biti še posebno pozorni.

Striženje dlak

Veterinarji za spletno revijo Insider opozarjajo na redno striženje hišnih ljubljenčkov z daljšo dlako. Tako se izognemo vozlom ter zapleteni ali zlepljeni dlaki. Redno striženje nikakor ne pomeni, da lahko kosmatinca postrižete kar sami doma. Raje se odpeljite v najbližji pasji salon. Tako se boste izognili nepotrebnim poškodbam. Kritične točke se nahajajo pri ušesih, kjer lahko zelo hitro zgrešimo mejo med kepo dlak in tkivom. Dlako je namreč potrebno najprej dobro razčesati s krtačo z mehkimi ščetinami.


Zgodnja socializacija

Lastniki pasjih mladičkov so v večini primerov preveč zaščitniški. Izogibajo se večjim skupinam ljudi in drugih psov.  A zgodnja socializacija je ključna. Če pes ni ustrezno socializiran, lahko razvije strah do drugih psov ali celo ljudi. Posledično lahko postane zelo agresiven ali celo napadalen. Preden pa se s kužkom odpravite v širni svet poskrbite, da je ustrezno cepljen in negovan.

Bruhanje

Bruhanje je v nekaterih primerih povsem normalno. Običajno je, da pogosto bruhajo psi, ki pojedo veliko trave, ali pa mačke, ki se s tem znebijo kep dlake iz želodca. Prepogosto izločanje je lahko tudi znak bolezni. Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov takšne znake pogosto spregledajo. Veterinarji opozarjajo, da se težava lahko skriva v prehrani, lahko pa gre tudi za nekoliko resnejšo zadevo, ki zahteva obisk veterinarske ambulante.

Striženje pasjih krempljev

Redno striženje pasjih krempljev je ključnega pomena. Če na to pozabimo, lahko ljubljenčku nakopljemo vrsto težav. Kremplji se namreč lahko zarastejo v blazinice, se polomijo in celo zakrvavijo. Nekoliko manj aktivni psi so nagnjeni k daljšim krempljem, zato je pomembno, da jih redno pregledujemo in strižemo.

Redno cepljenje

Poskrbite za redno in ustrezno cepljenje domačih ljubljenčkov. Cepljenje za steklino je v Sloveniji za odrasle pse obvezno vsake tri leta.

Zdravila za ljudi

Malim živalim nikakor ne dajte zdravil za ljudi. Prej se obvezno posvetujte z veterinarjem. Drugače lahko resno ogrozite življenje vašega kosmatinca.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si