Preden najamete stanovanje, morate biti pozorni na teh 6 stvari

Selitev na svoje je lahko zelo razburljiv in pomemben dogodek, hkrati pa zahteva tudi veliko premisleka in organizacije. Na prvi pogled se zdi enostavno in brez komplikacij, vendar je treba pred pravilno izbiro novega domovanja marsikaj temeljito premisliti. Da vam bo lažje, smo za vas pripravili nekaj stvari, na katere pred najemom nikakor ne smete pozabiti.


Stroški

Seveda, prva stvar. Plačevati bo treba najemnino in stroške, vendar to še zdaleč ne bo vse. To je fiksen strošek, ki ga morate biti zmožni plačevati, če najemate stanovanje, hkrati pa morate imeti na strani dovolj še za druge stvari.

Še posebej na začetku, ko se boste vselili v novo stanovanje, bodo stroški morda nekoliko višji. Morda stanovanje ne bo popolnoma opremljeno in boste morali marsikaj dokupiti. Ne razmišljajte torej preveč na veliko in si za začetek raje privoščite skromnejše domovanje, dokler ne boste imeli prihrankov za kaj več.

Kaj vse potrebujete

Nekatere stvari, ki ste jih imeli, ko ste stanovali pri starših, so se zdele samoumevne, zdaj pa naenkrat morate za vse poskrbeti sami. Morda imate polno idej, kako boste opremili in uredili svoje prvo stanovanje, vendar morate biti tudi pri tem racionalni, hkrati pa upoštevati osnovne potrebščine, ki so nujne za normalno bivanje. Kratek seznam, na kaj na začetku res ne smete pozabiti: postelja, jedilna miza, pisarniška miza, stoli, kuhinjska oprema, brisače, zavesa za prhanje.

Česa ne potrebujete

Nekatere stvari so nujne, druge manj. Pomembno je, da v novi dom po nepotrebnem ne navlečete navlake, ki vam bo bolj kot kaj drugega zavzemala prostor in dajala vašemu stanovanju neurejen in razmetan videz. Dobro torej razmislite, katere stvari resnično potrebujete in za katere je čas, da se počasi ločite od njih.

Cimri in cimre

Če se selite v stanovanje, ki si ga boste delili z drugimi ljudmi, morate biti zelo pozorni na to, koga ste izbrali za svojega cimra/cimro. Zelo pomembno je, da je dom za vas prostor, kjer ni stresa in skrbi, ki pa vam ju lahko povzročajo prav vaši sostanovalci.

Popolnoma normalno je sicer, da se ljudje, ki živijo skupaj, občasno sporečejo, vendar morajo biti sposobni težave in spore tudi primerno reševati. Previdno torej pri izbiri sostanovalcev. Če boste živeli sami, razmislite, ali ste na to zares pripravljeni, enako velja za življenje s partnerjem – za vaju se bo veliko stvari spremenilo.

Lokacija

Na dolgi rok se bo izkazalo, da je lokacija zelo pomembna. Razmislite, koliko vam pomeni, da ste v bližini delovnega mesta/šole in se vam do tja ni potrebno daleč in dolgo voziti. Razmislite, kakšne so povezave in kakšne možnosti prevoza imate na voljo. Če nimate avtomobila in ga v bližnji prihodnosti ne nameravate imeti, je zelo pomembno, da ste na dobrem dosegu javnega prevoza in imate lahek dostop do trgovin.

Selitev

Potreben je dober načrt za selitev, saj ta zahteva veliko živcev in organizacije. Razmislite, koliko stvari imate že na voljo v novem domovanju in koliko stvari bo treba preseliti. Ali zmorete to sami ali imate toliko pohištva, da bo potrebno najeti kombi/tovornjak. Prosite prijatelje ali družino, da si takrat vzamejo čas i n vam pri selitvi pomagajo – veliko hitreje in bolj zabavno bo.

 

Povzeto po: https://www.apartmentguide.com/blog/things-to-think-about-before-renting/