Presadimo rastilne v teh preprostih 7 korakih

Obstaja kaj boljšega kot svoje domovanje napolniti s čudovitimi zelenimi rastlinami? Rastilne v naše domovanje prinesejo novo življenje in nič ni narobe, če imamo več kot samo eno. Ne glede na to, kjer jih hranimo, obdržati jih zdrave in pri življenju, je najpomembnejše in presaditev v večji ali drugi lonec bo pri tem pomagala. 


Preden se tega lotimo potrebujemo krpo, rokavice, mešanico za presajanje, nož in lopatico za sajenje.

Nato sledimo tem sedmim korakom:

Pripravimo lonec

Vzemimo nov lonec in na dno nasujmo prepusten material, kot je kavni filter. To bo pomagalo, da bo voda bolj učinkovito odtekla in omogočilo, da zemlja ostane v loncu.

Dodajmo nekaj zemlje.

Na dnu lonca dodajmo nekaj zemlje, s čimer rastlini omogočimo prostor, da njene korenine zrastejo in se razširijo. Poskrbimo, da ima naša rastlina dovolj prostora v novem loncu.

Pred postopkom zalijmo rastlino

Preden rastlino prestavimo v nov lonec, jo zalijmo, da se umazanija in korenine povežejo med seboj. S tem tudi poskrbimo, da je naša rastlina hidrirana in zdrava.

Odstranimo rastlino

Ko rastlino vzamemo iz starega lonca, jo nežno primemo od spodaj, stisnemo lonec ali ga prerežmo z nožem. Rastlina bi morala brez težav zlesti ven.

Potegnimo za korenine

Pri rastlinah, ki so bile dlje časa v enem loncu, se bo zgodilo, da bodo imele korenine zelo skupaj. Nežno povlecimo ali odrežimo spodnji del korenine, zato da bodo imele v novem loncu več prostora.

Nacentrirajmo rastlino

Rastlino postavimo v sredino novega lonca, okoli pa natresimo zemljo in dodajmo tanko plast na vrhu. Nežno jo potisnimo v lonec.

Skrbimo zanjo

Ponovno jo zalijmo in pazimo nanjo naslednjih nekaj dni. Presajene rastline ne bi smele biti na direktni svetlobi, na začetku pa tudi potrebujejo več vode.

Povzeto po: popsugar.co.uk