PRIVABITE ČEBELE V SVOJ VRT

Čebele, pa tudi čmrlji in metulji so tisti, ki so odgovorni, da vaš vrt uspeva in obradi sadove, zato je, ko načrtujete svoj vrt pomembno tudi to, da je vaš vrt čebelam mamljiv, in da jih privablja. Da boste uspešno privabili čebele v vaš vrt, da oprašijo čim več rastlin, vam tokrat predstavljamo, katere rastline so lahko uspešna vaba za čebele.


Če privabite čebele v vaš vrt, bodo site čebele, vaš vrt bo bolje uspeval in še pomagali boste pri proizvodnji medu. Na srečo čebele niso preveč izbirčne in imajo rade številne rastline, tako cvetlice, kot grmovja in drevesa. Ne marajo pa mačeh in geranij.

Cvetlice

Za vabo čebel lahko izbirate med številnimi cvetlicami, različnih oblik, velikosti in barv. Vendar pa pri izbiri bodite pozorni na to, da cvetijo dolgo ali večkrat letno. Čebele obožujejo tulipane, vrtnice, narcise, astre, lilije, glicinije, gajlardije, rudbekije in potonike.

Travniško cvetje

Čebele imajo tudi zelo rade pisano travniško cvetje, ki ga včasih mi ne maramo prav preveč. Kljub temu, vam svetujemo, da če si želite imeti čebele, pustite travniškemu cvetju da raste. Tako lahko na vašem vrtu uspevajo regrat, detelja, resa, žafran in zvonček.

Zelišča

Zelišča niso okusna le vam, pač pa so lahko tudi ustrezna vaba za čebele. Tako lahko čebele privabljate s sivko, baziliko, origanom, meto, žajbljem in timijanom.

Zelenjava

Nekatera zelenjava, ki ima cvetove, kot so na primer kumare, paradižnik, buče in brokoli, za obroditev sadov nujno potrebuje čebele in njihovo oprašitev. Če boste torej v svoj vrt posadili katero izmed naštetih zelenjav, jo bodo čebele zagotovo našle.

Jagodičevje

Ste ljubitelji jagodičevja? Tudi čebele so! Če boste na svoj vrt posadili maline, robide, jagode ali borovnice boste tako posladkali sebe in tudi čebele.

Drevesa

Tudi drevesa so za čebele bogat vir cvetnega prahu. Med drevesi so najbolj primerna smreka, lipa, akacija in hrast. Lahko pa si omislite tudi sadna drevesa, na primer jablano in češnjo. Če imate velik vrt, boste preprosto našli prostor za drevo, če pa imate manjši vrt, lahko kljub temu čebelam priskrbite okrasno drevo, posajeno v loncu.

Velja pa upoštevati še nekaj splošnih pravil glede privabljanja čebel. Čebele privlači cvetje v skupinah, zato vedno sadite več cvetja skupaj. Prav tako pustite cvetju, da cveti in zelenjavi, da gre kdaj pa kdaj v cvet, saj boste tako razveselili čebele. Čebelam lahko na vrtu priskrbite tudi vodo, saj se čebele med pridnim nabiranjem cvetnega prahu tudi utrudijo in potrebujejo vodo. Tako jim lahko v podstavek pripravite malo vode, da bodo čebele v dobri formi. Seveda pa nikar ne uporabljajte pesticidov ali drugih kemičnih sredstev, saj so lahko za čebele usodna.

Povzeto po: slonep.net