Spomladansko čiščenje: Katerih čistil ne smemo mešati?

Na sporedu je še vedno spomladansko čiščenje in uporaba takšnih in drugačnih čistil. Ste vedeli, da nekaterih čistil v nobenem primeru ne smete mešati? Da bi izvedeli, katera so to, nadaljujte z branjem.

Samoizolacija, dolgčas in pomlad. Vse to kar kliče k spomladanskemu čiščenju. V tem času iz omar in predalov izvlečemo prav vsa čistila, ki jih premoremo. Če se morda počutimo bolj ustvarjalno, jih včasih celo zmešamo med seboj. Pozor! S takšnimi podvigi lahko škodite vašemu zdravju, obenem pa poškodujete tudi pohištvo. Vedeti morate, da nekaterih čistil nikakor ne smete mešati. Za kakšne kombinacije torej gre?


Kaj pravijo strokovnjaki?

Strokovnjaki odsvetujejo kakršno koli mešanje čistil. Pravijo, da so v različnih embalažah z namenom. Svetujejo, da ste še posebno previdni pri belilu, ki je sicer zelo učinkovito v boju proti virusom in bakterijam, a je visoko reaktivno tudi z drugimi kemikalijami. V reakciji z drugimi snovmi lahko spušča tudi strupene pline.

Amonijak in belilo

Odsvetujemo vam mešanje amonijaka in belila. Čeprav mogoče menite, da bo iz teh dveh sestavin nastalo vrhunsko čistilo, je lahko rezultat zelo neprijeten. Pri reakciji amonijaka z belilom se bo začel sproščati plin kloramin. Ta je za zdravje ljudi zelo nevaren. Povzroča bolečine v prsih ter draži sluznico v dihalih in očeh.

Belilo in kis

Pri mešanici belila in kisa se sprošča plin klor. Čeprav se samo poimenovanje plina zdi dokaj nedolžno, se ob daljši izpostavljenosti lahko pojavijo poškodbe sluznice v nosu, očeh in pljučih.

Alkohol za razkuževanje in belilo

Zagotovo ste v tej situaciji dobro oboroženi z alkoholom za razkuževanje in kar naprej razkužujete vaš dom. Povsem razumljivo. A če alkohol za razkuževanje zmešate z belilom, lahko kaj kmalu pride do resnih posledic. Ob reakciji omenjenega alkohola z belilom dobimo dva stranska produkta – kloroform in kloroaceton. Oba sta strupena in zdravju škodljiva.

Soda bikarbona in kis

Sode bikarbone in kisa nikakor ne smete mešati v posodi, ki ste jo zaprli s pokrovom. Z mešanjem teh dveh snovi pride do burne reakcije, pri kateri nastane večja količina pene. Posledično bi zaprta posoda zaradi visokega pritiska lahko celo eksplodirala.

Prezračite prostore in brez panike

Če ste kaj od zgoraj naštetega že zmešali, brez panike. Takoj odprite okna in dobro prezračite prostore. Pred uporabo čistil vedno temeljito preberite navodila in možne reakcije. Priporočljiva je uporaba zaščitnih rokavic, po končanem delu pa si temeljito umijte roke. Med samim čiščenjem bodite pozorni na vaše počutje.

Povzeto po: deloindom.delo.si