Limone: Zakaj jih je dobro imeti vedno pri roki?

Limone niso nepogrešljive zgolj pri dobri limonadi. Z njihovo pomočjo lahko odišavimo in očistimo naš dom, ter izboljšamo naš izgled in imunski sistem.

Limone imajo lepotilno in zdravilno moč. Ste vedeli, da obstajajo zdravstveni dokazi, ki kažejo, da sadež lahko celo zmanjša tveganje za nastanek raka in srčnih napadov?


Zdravje

Citronska kislina, ki se nahaja v limoni, pomaga preprečevati nastanek ledvičnih kamnov. Limone so dober vir vitamina C. Zelo učinkovite so v boju s prehladom. Vroč napitek z limono namreč pripomore k pomiritvi razdraženega tkiva in zmanjšanju histamina (ta povzroča vnetje, zamašen nos in izcedek iz oči).

Limonin sok je odličen borec proti mozoljem. Njegova kislina bo odstranila zunanjo plast kože oziroma odmrle kožne celice, in odprla ter očistila pore. Ste vedeli, da limona lahko zaustavi kolcanje? Če se vam kolca, preprosto posesajte eno limonino rezino. Njena kislost namreč zaustavi krče, umiri požiranje in dihalne vzorce.

Dišeč dom

Limone so kot nalašč za naravno odišavljenje doma. Narežite jo na rezine, zalijte z vodo in mešanico zavrite na štedilniku. Pustite, da počasi vre in po potrebi dodajajte vodo. Za dodatno aromo lahko dodate cimetove palčke ali nageljnove žbice.

Pripravite lahko tudi sprej za odišavljenje prostora. Zavrite približno dve skodelici vode in v njej raztopite osmino skodelice sode bikarbone. Nato dodajte še polovico skodelice limoninega soka. Mešanico hranite v steklenički s pršilom in pred uporabo dobro pretresite.

Čiščenje

Nekateri kuhinjski pripomočki se čez čas navzamejo neprijetnega vonja. Kako se ga znebiti? Posodo temeljito operite, nato zdrgnite z limono in pustite, da se posuši. Na ta način lahko čistite tudi lesene kuhinjske pripomočke.

Vas motijo madeži na izdelkih iz nerjavečega jekla? Mala malica. Na gobico nakapajte nekaj limoninega soka in pripomočke dobro zdrgnite. Kmalu bodo kot novi.

Če ste se lotili čiščenja kuhinje, se lahko lotite tudi mikrovalovne pečice. V skodelico in pol vode zmešajte eno do dve žlici limoninega soka (odvisno, kako umazana je mikrovalovka). Prižgite jo za pet do deset minut. Tako boste notranjost očistili lažje in bistveno hitreje, obenem pa se boste znebili tudi neprijetnih vonjav.

 

Povzeto po: dominvrt.si in aktivni.metropolitan.si