V vašem domu se skriva ogromno strupov, kje se nahajajo?

Čeprav se vam zdi, da to ne more biti res, ker je dom vaše zavetje in prostor, poln zdravja, se v resnici prav tam nahaja veliko strupenih snovi. Kje jih najdete?


Plastični izdelki

Ni vsa plastika neškodljiva za zdravje, kar je najbolj zaskrbljujoče je, da škodljivo plastiko vsebujejo otroške igrače, za odrasle pa kozmetika in žimnice. Kakšne posledice ima prekomerna izpostavljenost za človeka, znanstveniki še niso določili, vedo pa, da izpostavljenost negativno vpliva na živali. Evropska unija je že prepovedala nekatere tipe igrač in kozmetike.

Pohištvo

Formaldehid je snov, ki jo strokovnjaki označujejo kot rakotvorno sestavino, pogost pa je v deskah, v pohištvu in v vratih, včasih tudi v določenih tkaninah in preprogah.

Plesen

Plesen sicer sama po sebi ni toksična, vendar pa lahko proizvaja strupe, ki povzročajo neprijetne fizične reakcije, kot so težave z dihanjem, kihanje in kožne izpuščaje. Plesen se razvije v slabo prezračenih, zatohlih in vlažnih prostorih. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je lahko vzrok za slabo počutje doma, zato je dobro, da v tem primeru preverimo prezračevalni sistem, sploh v kopalnici in na severni steni stanovanja, ki sta vlagi najbolj izpostavljena.

Čistila

Proizvodi pod kuhinjskim pultom lahko vsebujejo škodljive strupe. Take strupe med drugim vsebujejo tudi čistila za brisanje kuhinjskih pultov, oken, čistila za poliranje pohištva pa tudi spreji proti insektom. Vsebujejo namreč amoniak, loj, fosfate, pesticide in klor, ki lahko povzročijo draženje oči, nosu, ušes in kože nasploh, v primeru zaužitja pa so lahko posledice še bolj usodne.