Gradite hišo? Ne pozabite na primerno opremljeno teraso

Če živite v stanovanju ali v hiši, imate neomejene možnosti, kako opremiti vašo teraso. Če ste med redkimi srečneži, boste poleg čudovitega razgleda, ki ga imate in z malo domišljije, opremili vašo teraso tako, da boste vi in vaši prijatelji zadovoljni – terasa je namreč namenjena sproščanju in posedanju ob sončnih dnevih ali piknikih.


Opremljanje manjših teras

Če ste prostorsko omejeni je predhodno načrtovanje nujno, da si prihranite vsak centimeter vašega zunanjega prostora.

Če je terasa ozka, lahko nanjo postavite manjšo sedežno garnituro in s tem bolj izkoristite prostor. V kotu lahko najdete tudi prostor za žar, ki bo omogočal piknik za štiri osebe.

Ker je nočna svetloba prav tako pomembna, lahko uporabite žarnice, ki jih pritrdite na steno in si tako pričarate bolj intimno in romantično vzdušje. Uporabite lahko žarnice, LED lučke, lanterne ali svečke.

Priporočamo vam, da na manjšo teraso postavite udobne stole, na steno terase postavite nekaj rastlin in majhno mizico. Terasi lahko dodamo tudi preproge in blazine.

Če želite vse našteto, morate seveda poskrbeti tudi za pergolo, ki bo vaše dodatke ščitila pred slabim vremenom in močnim soncem.

Tla terase so pogosto izdelana iz tikovega lesa, ki je odporen na zunanje vremenske dejavnike. Tikovina naravnega izvora je najboljša opcija, ker je stara in vsebuje veliko količino olja. Če je les bolj svež, bo zeleno rumene barve.

Ne smemo pozabiti tudi na nadstrešek, kjer mislimo predvsem na tendo ali pergolo. Za notranje površine pa uporabimo zunanje roloje, kjer bo naš prostor postal bolj intimen.

Prednosti pergol

Vaša zunanja terasa ali balkon bosta s pergolo zagotovo varna pred različnimi vremenskimi pogoji. S pergolo boste tako:

  • Zaščitili teraso pred hujšimi vremenskimi razmerami
  • Poskrbeli za večjo udobnost vaše terase in bivanja na njej
  • Nadgradili in dopolnili zunanji izgled terase
  • Podaljšali življenjsko dobo terase, saj bo s pomočjo pergole terasa zaščitena pred zunanjimi vplivi.

Zakaj izbrati tendo?

Če smo finančno bolj omejeni in si vseeno želimo nadstrešek, je tenda zagotovo najcenejša izbira. Vseeno pa se bistvene razlike skrivajo v detajlih. Tende ustvarijo privlačne in udobne zunanje površine, kjer smo zaščiteni pred soncem.

Od platna pa je odvisno, kakšna bo naša zaščita, kako vroče bo pod tendo in kakšen veter bo tenda zdržala. Tende tako nudijo:

  • Udobno zadrževanje na prostem
  • Domu dodajo drugačen slog
  • Povečajo tudi vrednost vašega doma
  • Veljajo za cenovno bolj dostopne.

Opremljanje večjih teras

Če imamo več prostora je to lahko prednost, obenem pa nam lahko povzroči tudi več preglavic. Previdni moramo biti pri izbiri pohištva, ki ga bo več kot pri manjših terasah. Zato pred nakupom pohištva, razmislite kakšen material boste izbrali.

Če boste izbrali kovinsko pohištvo preverite, da je odporno proti rji. Isto velja za vijake, ki pohištvo držijo skupaj, da ne oksidirajo ali rjavijo. Najbolje se obneseta jeklo ali kovano železo, ki pa sta dražja kot ostali materiali.

Če se boste odločili za plastiko ali akril ne boste veliko zgrešili, saj je omenjeni material zaradi svojega videza in dizajna izredno priljubljen. Prav tako gre za material, ki je izredno trpežen in odporen.

Pri blazinah in tkaninah bodite pozorni, da so vodoodporne, pralne in da ne zbledijo že po prvi sezoni  uporabe. Ob hujšem dežju je blazine priporočljivo pospravljati, da bo njihova življenjska doba daljša.

Če boste teraso pokrili z tendo ali pergolo, potem vam za pohištvo in blazine no bo potrebno skrbeti tudi ob najhujšem dežju.

Tako bo vaša terasa postala priljubljena točka popoldanskega zadrževanja s prijatelji ali družino. S pergolami boste najbolje izkoristili prostor, ki vam je na voljo. Gre za investicijo, ki vašemu domu poleg zaščite pred dežjem in soncem, doda tudi vrednost in lepši izgled.

Zunanji dekorativni izdelki

Ko se lotimo opremljanja manjših dekorativnih izdelkov je dobro preveriti težo izdelka. Za zunanje površine je vedno priporočljivo imeti težje in stabilne predmete (kipci, lončki, pepelniki), da jih močnejši  veter ne odpihne.

Urejanje zunanje terase je prav tako zahtevno delo, kot opremljanje prostorov v vašem domu. Zato si vzemite čas in premislite kaj  res potrebujete in kolikšen je vaš finančni zalogaj.