Turno ali freeride smučanje – kakšno opremo potrebujete?

Ko govorimo o turnem smučanju, gre za vrsto smučanja, kjer se sami ali v družbi odpravimo po poteh izven smučišča. Ko dosežemo vrh, pa se s smučkami spustimo navzdol. Gre za zelo priljubljen način rekreacije, ki pa je fizično in tehnično zahteven.


Freeride ali freestyle smučanje pa je smučanje, ki ponavadi poteka izven smučarskih prog ali na urejenih progah za skakanje. Lahko povezuje več disciplin znotraj panoge smučanja prostega sloga, kamor sodijo grbine, skoki, slopestyle, half pipe in big air.

Oprema za turno smučanje

Ker je turno smučanje neke vrste gorništvo je zaradi plazov, zdrsov in prepadov lahko nevarno. Zato med obvezno turno opremo spada tudi sonda, plazovna žolna in prva pomoč. Smuči se od alpskih smučk razlikujejo po lahkotnosti in dobri plovnosti v celcu.

Širina turnih smuči

Za začetnike priporočamo ožje in krajše smučke, za bolj izkušene pa so širše, daljše in trše smučke. Začetnikom sprva priporočamo, da si opremo sposodijo v kateri od specializiranih trgovin. Tam naj si sposodijo smučke in čevlje, ki sta bistvena elementa turne opreme. Le tako boste dobili občutek, kaj vam ustreza in kaj bi radi.

Večja širina smučk zagotavlja večjo plovnost v vsem pršiču, tako da lahko delamo skoraj enake zavoje, kot pri alpskem smučanju. Širina smuči se giblje med 80 in 100 mm pod stopalom. Širša kot bo smučka, bolj gre v smer freeride smučanja. Če ste bolj izkušen smučar, pa imate lahko pod stopali tudi od 100 in 120 mm široke smučke.

Dolžina turnih smuči

Na splošno velja, da je smučka dolga toliko kot naša telesna višina. Lahko so 5 cm nižje, vendar ni potrebe. Če ste dober smučar, pa priporočamo tudi daljše smučke.

Za začetnike priporočamo smučko širine 88 mm in dolžino 5 cm manj, kot je vaša višina.

Zelo dobri smučarji pa naj imajo širino 105 mm pod stopali in malenkost daljše smučke kot je smučar sam.

Čevlji za turno smuko

Čevlji so enako pomembni kot smuči in morajo biti udobni, saj bomo več hodili kot smučali. Čevelj nas mora oprijeti in imeti pravo trdnost pri smučanju. Zato jih žal ne moremo kupiti preko spleta, ampak jih moramo testirati oz. poizkusiti ter si vzeti čas. Dober nakup bomo opravili šele, ko bomo poskusili različne znamke, različne modele in številke. Tako bomo videli, kaj nam odgovarja in kaj nam ne.

Bistveno je, da vam čevelj ni prevelik.  Pri hoji navzgor mora biti stopalo primerno stisnjeno in se vam ne sme premikati, če imate odprte zaponke.

Turnosmučarske vezi

Mehanizmi smuči so narejeni tako, da ko hodimo so vezi odprte in ko smučamo, jih zapremo. Novi sistem PIN, na katerega bodo sčasoma prešli vsi turni smučarji pa vsebuje vez, ki ima sistem spredaj in zadaj. S tem so proizvajalci zmanjšali težo vezi in vmesnega okvirja, kar je bistven element pri turnih smučeh. Da so smučke čim lažje.

Freeride in freestyle smuči

Če ste bolj napreden smučar, potem imate radi vsak smučarski teren. Spustite se lahko po katerikoli strmini in vozite v parkih.

Je pa potrebno na tem mestu razlikovati med FREERIDE in FREESTYLE smučmi.

FREESTYLE smuči so smuči, ki se jih uporablja v parkih ter z njimi lahko izvajamo različne trike. Takšne smučke so pod stopali ojačane, vezi pa so postavljene bolj na sredino.

FREERIDE smuči so tiste, ki jih uporabljamo za vožnjo po neurejenih terenih, če imamo srečo po sveže zapadlem snegu. Smuči za freeride so na sredini širše, začnejo se pri širini 90mm pa vse tja do 120mm. So izredno plovne in lahko vodljive.

Primerna dolžina je telesna višina + 5cm, oziroma se le-ta prilagaja znanju smučarja ter terenom, po katerih največ smuča.

Tudi pri Freeride smučanju je obvezna oprema plazovni trojček.

Ostala smučarska oprema

Smučarske čelade

Smučarske čelade, ki so najbolj popularne so predvsem z polovično lupino z in odstranljivimi ušesnimi blazinicami. Čelade s polno lupino uporabljajo predvsem tekmovalci. Tretja opcija čelad so čelade z vezirjem, ki se jim reče tudi full face.

Pri izbiri bodite pozorni tudi na specifikacije in možnost dodatnega MIPS sistema. Le ta ščiti glavo pred udarci z vseh kotov. Smith smučarske čelade uporabljajo predvsem Aerocore in Airevac tehnologijo. Le-ta dobro povezuje čelade in smučarska očala, ki sta med seboj povezana in ne pride do rošenja in pretiranega potenja glave.

Smučarska očala

Ko boste kupovali smučarska očala, jih kupujte skupaj s svojo čelado, da bosta skupaj kompatibilna. Bodite pozorni, da se bo penasti del očal prilagal obrazu. Smučarska očala imajo lahko ploske leče, ki so rahlo ukrivljene, a navpično ravne. To omogoča boljši perifreni vid. Takšna so najbolj pogosta vrsta očal, ki niso zelo draga. Takšna očala imajo v večini le eno lečo.

Sferične leče ponujajo boljšo kvaliteto slike, zaradi večje površine, ki nudi boljši pogled od spodaj navzdol. Pri tej vrsti očal je manjši odboj svetlobe, ker imajo zakrivljene leče. V osnovi se zaradi svoje večje površine tudi manj rosijo.

Barva leče je zasnovana tako, da deluje bolje v določenih smučarskih pogojih. Nekatere leče imajo večjo prepustnost svetlobe, druge imajo manjšo prepustnost svetlobe. Če je vidljivost slaba priporočamo rumeno, rdečo, roza ali modro barvo. Temnejše leče imajo manjšo prepustnost svetlobe in sicer le od 5-20%. Zato je priporočljivo imeti dve leči, ki jih menjate glede na vremensko napoved.

Smučarske palice

Smučarske palice so narejene iz aluminija, karbonskih vlaken ali ogljikovih vlaken. Prava višina smučarskih palic je, da je vaš komolec pod kotom 90 stopinj, ko palico zapičite v sneg do krpljice. Lahko tudi uporabimo formulo in sicer: našo višino pomnožimo z 0,7. Tako dobimo pravo dolžino palic in jih brez težav kupimo tudi preko spleta.