Električna krožna žaga na kabel ali baterijska? Kakšne so razlike?

Radi doma veliko postorite kar sami? Potem se boste verjetno strinjali, da je krožna žaga nepogrešljiv pripomoček v vaši domači delavnici.


Krožna žaga, ki jo je patentiral anglež Samuel Miller leta 1777, je danes eno izmed najbolj vsestranskih in najpogosteje uporabljenih orodij, saj je primerna za rezanje različnih materialov, od kovine, plastike in lesa. 

Med številnimi različicami krožnih žag, se bomo v tem prispevku predvsem poglobili v razlike med električno krožno žago na kabel in baterijsko žago.

Električna krožna žaga na kabel

Prva in najbolj očitna razlika med električno žago na kabel in baterijsko, je v viru napajanja. Ker je električna krožna žaga priključena na električno omrežje, nam predvsem ni potrebno skrbeti za polnjenje orodja, hkrati pa nam višja napetost zagotavlja večjo moč na orodju.  Po drugi strani smo omejeni s kablom, ki nas lahko ovira pri delu in nam pri sami pripravi opravila vzame več časa.

V nadaljevanju gre izpostaviti razliki v motorju in rezilu. Načeloma so električne krožne žage na kabel močnejše in sicer tudi do 2100 W, zato z njimi lahko režemo zelo trde materiale, katerim baterijske niso kos.

Pomemben sestavni del orodja so tudi žagini listi, ki največkrat merijo od 155 do 165 mm. Število zob na rezilu se lahko giblje med 32 in 80, kar omogoča širok spekter rezanja, večje število zob pa pomembno vpliva tudi na to, kako lepo bomo les odrezali. Za boljšo predstavo – za grobi rez zadostuje 12 do 24 zob, medtem ko imajo listi za fini odrez od 48 do 80 zob.

Električne krožne žage na kabel imajo načeloma večje premere žaginih listov, kar omogoča večjo globino reza. 

Globina reza

Globina reza označuje največjo možno globino prečnega reza krožne žage. Če nagnemo žago pod kotom 45 stopinj je lahko globina reza med 17 in 66 mm. Če režete pod kotom devetdeset stopinj lahko dosežete globino reza od 26 do 85 mm. 

In še kot zanimivost, nastavljena globina reza vpliva na kvaliteto reza. In sicer v primeru, da imamo nastavljen preglobok rez, rezilni listi krožne žage ne režejo dovolj položno glede na material, ki ga želimo odrezati, kar pomeni slabši rezultat. Svetujemo, da globino rezilnega lista nastavite za 5 mm globlje, kot je debelina materiali, ki ga želite odrezati.

Oblika zob žaginega lista

Glede na vrsto rezanja je odvisna tudi oblika zob žaginega lista. Poznamo :

 • liste s trapeznimi zobmi s katero režemo plastiko in neželezno kovino,
 • liste z votlastimi zobmi s katerimi režemo laminat in MDF plošče,
 • liste z izmeničnimi zobmi s katerimi režemo masivni les.

Baterijska krožna žaga

Baterijska krožna žaga, ki jih napajajo baterije, vstavljene v ročaju žage, so na trgu prisotne krajši čas v primerjavi z žagami na kabel. Za razliko od električnih krožnih žag na kabel predvsem omogočajo veliko več svobode pri delu in neovirano gibanje. 

Prednosti električnih žag na kabel:

 • zmogljivejše,
 • prijaznejše do okolja, saj ni izrabljenih baterij,
 • primerne za trše materiale,
 • cenejše,
 • z daljšo življenjsko dobo.

Prednosti baterijskih žag

 • enostavna uporaba,
 • prenosljivost,
 • načeloma so lažje,
 • imajo manj opreme, saj ni kabla,
 • ne morejo poškodovati kabla.

Kako torej izbrati krožno žago?

Ko se boste odločali za nakup krožne žage, ne gre spregledati nekaterih funkcionalnosti kot so: vhodna moč, globina reza, premer žaginega lista in število vrtljajev. Z izborom omenjenih lastnosti boste tako lažje našli žago, ki ustreza vašim potrebam.

Za natančne in dolge reze priporočamo izbor krožne žage z vodili. V kolikor pa so pred vami izzivi rezanja debeleših materialov, vam bo v pomoč zmogljivejša žaga, z večjo vhodno močjo, merjeno v vatih. 

Ena od takih je tudi električna krožna žaga Perles, ki so jo prvotno zasnovali za domače mojstre, zaradi majhne teže in priročnosti pa je izjemno priljubljena tudi med profesionalnimi montažerji. Poleg močnega pogonskega motorja, jo odlikuje robustna konstrukcija, kar ji omogoča zelo dolgo življenjsko dobo.

Tako električna krožna žaga na kabel kot baterijska omogočata dodatke, ki vam bodo olajšali delo in sicer:

 • nastavek za odsesavanje prahu,
 • vrečka za prah,
 • gumijasti in ergonomsko oblikovani ročaj,
 • in varnostni pokrov, ki preprečuje nevarnost pred poškodbami pri rezanju.

Verjetno se boste strinjali, da za je za vsak podvig v delavnici potrebnih več različnih orodij, predvsem pa je delo veliko lažje in prijetnejše, če lahko rokujete s kvalitetnimi orodji. V kolikor vam v vašem naboru kakšno primanjkuje, ste vljudno vabljeni k ogledu ponudbe v spletni trgovini Perles

Perles je blagovna znamka ročnih električnih orodij, švicarskih korenin z več kot osemdeset letno tradicijo, ki je industriji električnih orodij prispevala številne inovativne rešitve. Poleg prvega električnega orodja na svetu iz leta 1936, še prve prenosne mešalnike in patentirano sklopko Perles, ki podaljaša življensjko dobo svedrov do petkrat.

Ravno vzdržljivost orodij je tista prednost, ki jo danes prepoznajo kupci v več kot dvajsetih državah, saj vam Perelsova orodja lahko pridno služijo tudi do trideset let.