Tudi v stanovanju lahko imate domača zelišča

Ne potrebujete nujno velikega ograjenega vrta, ampak lahko imate zelišča tudi v stanovanju.


Pripravite drenažo

Preden zelišča posadimo, poskrbimo, da v lončkih pripravimo drenažo. Slednjo lahko naredimo iz peska ali drugih materialov, ki bodo omogočali, da odvečna voda odteče iz lončka in ne povzroča nevšečnosti.

Poskrbite, da bodo zelišča izpostavljena svetlobi

Po posaditvi je primerno, da postavimo zelišča na mesto, kjer bodo dobila dovolj svetlobe. Kaj je dovolj svetlobe za določeno rastlino, bomo še začrtali, pa vendar če zelišča postavimo na okensko polico, je logično, da bodo vedno obsijana samo iz ene strani. Predlagamo, da dnevno obračate lončke za 45°, s tem boste namreč rastlini zagotovili pokončna stebla in onemogočili nagibanje v smer svetlobe.

Nastavite optimalno temperaturo

Temperatura, kjer boste vzgajali zelišča, naj bo med 16 in 21 °C. V teh omejitvah bodo namreč vaša zelišča uspevala najbolje. Zelišča, ki jih bomo vzgajali doma v zaprtem prostoru, lahko v grobem delimo na tista, ki potrebujejo veliko sončne svetlobe, in tista, ki bolje uspevajo na hladnem. Med prve štejemo baziliko, majaron, origano in timijan. Medtem ko v drugo skupino spadajo drobnjak, peteršilj, meta in kolerabica. Bodimo torej pozorni, da slednjih ne izpostavljamo viru toplote, recimo, da jih ne postavljamo na okensko polico, pod katero se nahaja prižgan radiator oziroma, da ne okrašujejo kamina v dnevni sobi v zimskem času.