Sofinanciranje varčnega doma z Eko skladom

Finance: varčni dom in Eko sikladi

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji letno porabi več kot 4000 kW/h električne energije. Menite, da bi lahko v vašem gospodinjstvu privarčevali še več električne energije? Varčevanje z energijo nikakor ne pomeni zategnjenega pasu, temveč gre za odločitev sodobnega in ozaveščenega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje. Spremembam v naših glavah morajo slediti spremembe v nekaterih naših življenjskih navadah in razvadah ter nekatere tehnične spremembe v naših bivališčih.

Kako ceneje do varčnega doma?

Do 2020 se v sklopu Evropske unije pričakuje, da bomo porabil kar 20 % manj električne energije in izboljšali energetske učinkovitosti. Prva sprememba, ki jo v Sloveniji upoštevamo že od 2002 naprej, so nalepke opremljene s podatki o energijskih razredih aparatov, ki jih kupujemo. Modernejši aparati namreč stremijo k manjši porabi energije. Tako poznamo štiri energijske razrede, od najmanj varčnega B in vse do trenutno najvarčnejših v ponudbi A +++. Vendar pa menjava starih, ne toliko varčnih, aparatov in skrb za redno ugašanje luči in naprav ne bo odtehtala toliko, kolikor lahko odtehta dobra izolacija, obnovljivi viri energije za ogrevanje in proizvajanje elektrike … K spremembi na tem področju pa v Sloveniji pripomore tudi Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad. Slednji nudi nepovratna sredstva in ugodne ekološke kredite za štiri segmente. Z izboljšavo teh segmentov lahko naš dom postane okolju prijaznejši, učinkovito izrablja energijo in uporablja obnovljive vere energije. Gre za segmente: varstvo in učinkovita raba vode, odpadki, obnovljivi viri energije in učinkovita raba energije. Sklad ponuja tudi nepovratna sredstva. V primeru, da se odločate za gradnjo skoraj nič- ali nizko-energijske stavbe ali nakup stanovanja, vam za gradnjo oziroma nakup nudijo nepovratna sredstva.


Roki za oddajo prošnje

Za sredstva lahko zaprosite kadarkoli v letu, saj je razpis odprt konstantno. Sredstva za sklad pa so v okviru nacionalne politike zagotovljena.  Zaradi velikega števila vlog boste morali na obdelavo svoje počakati približno pet mesecev. Subvencija bo izplačana 60 dni od prejema zaključne dokumentacije in podpisane pogodbe. Slednji podatek se spremeni le za kurilne naprave na lesno biomaso in toplotne črpalke, kjer so finance nakazane v 90 dneh od urejene dokumentacije.

Kaj Eko sklad odobri?

Z obnovo stanovanjske stavbe ali le njenega segmenta tako lahko začnete že danes. Pozor, podrobno preberite, kaj Eko sklad pravzaprav ponuja. V dokumentaciji namreč lahko specificirajo, kaj je učinkovito in zagotavlja dobro rabo energije. Vzemimo primer iz stavbnega pohištva, kjer Eko sklad subvencijo za okna odobri le, če govorimo o lesenih. To niso kaprice, temveč premišljena ideja. Ideja o tem kako lahko posameznik doprinese k trajnostnemu razvoju in kako lahko majhna sprememba vpliva k boljšemu svetu. Tega se zavedajo tudi določeni ponudniki materialov ali elementov varčnega doma, ki vam lahko pomagajo do Eko sklada.

Zakaj bi torej izbirali materiale za gradnjo, ki jih boste preplačali in ne bodo nudili ugodja okolju, vam in vaši denarnici, ko pa vas na drugi strani čaka ugoden ekološki kredit ali celo nepovratna sredstva?

Vir: