Domovi po svetu – arabsko inspirirano domovanje

Načrtovanje in urejanje izgleda našega doma je ob vsej ponudbi posameznih, tematsko obarvanih elementov danes izziv. Stanovanje si lahko opremimo mešano ali pa poskušamo v naš vsakdan vpeljati dotični slog, ki bo inspiriral prav vsak del našega bivalnega prostora. Iz katerega sloga bomo izhajali pri opremi, je odvisno od nas, pomembno je le, da se zavedamo, kakšen prostor nam je na voljo in kaj vse lahko naredimo v tem prostoru.

Če vas mika življenjski prostor poln mističnosti in razkošja, naj vaša motivacija izhaja iz zgodb 1000 in ene noči. Moderni arabski slog je oblikovan iz treh različnih stilov, islamskega, maroškega in nam najbližjega, mediteranskega. V našem okolju sodita med bolj poznane maroška in turška veja. Cilj vseh je isti izžarevati eksotičnost, sijaj bogastva, fantastičnost in navsezadnje živost. Preden sploh stopimo v prostore, nas v to, da so cilji doseženi v arabskem svetu, prepričajo že deli arhitekture. Sestavljajo jo namreč portali, okna so zaščitena z rezbarjenimi lesenimi deli, center je označen s kupolo, ob sprehodu okoli arhitekture pa nas presenetijo ogromna dvorišča in številne arkade. Takšne arhitekture v Sloveniji ne najdemo pogosto, zato pa lahko z nekaj triki ustvarimo občutek podobne veličastnosti v svojem domu.


PROSTOR

Islamski stil narekuje, da prilagodimo proporce celotnega prostora na osrednjo točko. Pri njih je to dokaj enostavno, saj jim že sama arhitektura ponuja kupolo. Če ima prostor kupolo, v večini primerih jo ima, je to središčna točka, kateri prilagodimo vse, od uporabljenih tonov do postavitve pohištva. Pri nas pa predlagamo, da za prostor, katerega želimo oblikovati v arabskem slogu, izberemo koncept odprtega prostora. Slednji ponuja široko paleto opcij, kje bi bila naša osrednja točka. Izberemo jo lahko glede na obliko prostora, določimo jo lahko z lestencem ali drugim dekorjem, ki se nam ponuja, lahko pa jo izberemo po matematičnemu principu središčnice, kamor postavimo osrednji objekt. Prostor tako oblikujemo osrednji točki primerno. Uporabljamo arhitekturne dodatke, kot so specifični oboki, ali druge stacionarne elemente, kot so štukature in ploščice.

VZORCI

Islamski stil narekuje geometrijske vzorce. Najdemo jih tako na izrezljanih stenskih pregradah, oblikah na stenah, tapetah … Prav slednji dve sta nepogrešljivi v oblikovanju predstavljenega sloga. Poleg njiju lahko izpostavimo še mozaike v mediteranskem stilu. Takšni vzorci v velikih razsežnostih prevzamejo gledalca in narekujejo ritem prostora. A samo ena vrsta vzorcev v arabskem slogu ni dovolj. Mešanica vzorcev in barv je bistvena za arabski slog notranjega oblikovanja. Zato pri oblikovanju ne razmišljajte preveč, dovolite si biti drzni in pomešajte nekaj vzorcev. Zamislite si pravo arabsko dnevno sobo. Ornamenti na stropu in tisti na blazinah vsekakor ne bodo isti, ampak ob vstopu v to sobo tega ne boste opazili, ker vas bo prežel občutek mogočnosti. Takšen občutek pa nam lahko da le kombinacija vzorcev s teksturami in različnimi materiali, uporabljenimi v enem prostoru.

Mešanica vzorcev, ki premami naše oči.
MATERIALI

Tako kot vzorci se tudi materiali prepletajo med seboj. Nam najbolj všečno prepletanje v tem slogu je definitivno prepletanje težkih kovin z mehkobo različnega tekstila. Težke kovine najdem od stenskih pregrad, ki so lahko narejene tudi v lesu, pa do okenske okrasitve ali okrasitve na pohištvu. Tekstil pa s svojimi vzorci in teksturami pripoveduje svojo mehko zgodbo in daje prostoru domačnost. Nam med bolj znanimi tekstilnimi produkti arabskega sveta so perzijske preproge, ki jih pri notranjem oblikovanju lahko uporabimo kot center postavitve. Obiskovalec bo od uporabe težke draperije, tapiserije, blazin prevzet in se bo zlahka vživel v toplino, ki jo bo v vaš dom prinesel vzhodni svet. Niso uporabljene le stacionarne oblike tekstila. Tu so še zavese in dodatki iz svile, kašmirja ter satena z različnimi vzorčastimi potiski. Razkošnost in estetika sta lastnosti, ki jih prostor dobi s temi materiali.

BARVE

Kot zapisano vzorcev in barv v arabskem svetu ni nikoli preveč. Odvisno sicer od tega, kaj ustreza vam, kot bodočim stanovalcem v takšnem prostoru. Pogumna raba barve je ena pomembnejših lastnosti v prav vseh vejah arabskega stila. Bogastvo stila se namreč vidi tudi v uporabi barv. Uporabljene tople barve kot so rdeča, zlata, oranžna in oker omogočajo, da prostor sije s toplino. Medtem ko druge nevtralne kombinacije z zeleno ali modro delujejo drzno. Barve še dodatno privlačijo pogled in v prostor vpeljejo svežino, eleganco in živost.

LUČI ali LESTENCI

Možen osrednji element arabsko inspiriranega stanovanja je lestenec. Svetloba, ki v stanovanje prihaja skozi, morda z vzorci prepletena okna deluje mistično. Naravna svetloba pa se v takšnem stanovanju prepleta z umetno lažjimi močmi. Govorimo o mogočnih lestencih in svetilih, ki vsekakor definirajo stil vašega domovanja, še posebej če so tudi sama opremljena z ornamenti. Tu pa so tudi sveče, ki so kot neizogiben del dekorja.

Kombinacija vzorcev in barv tudi na lučeh.
POHIŠTVO

Navsezadnje boste izbrali pohištvo. Če že nimate pohištva od prej, je zapoved modernega arabskega stila, da je pohištvo ergonomsko in modno. Zanimivost v tem segmentu je, da danes posvečamo veliko pozornost kavču in stolom v tem stilu, pa vendar še nekaj let nazaj pohištvo za sedenje sploh ni bilo obvezna oprema tega sloga. Obvezna oprema takrat so bile pregrade prostorov, stojala om škatle za koran, izrezljana vrata, preproga … Danes ohranjamo običaj in dodajamo novosti, ki so za nas pomembne. Kavč je danes pomemben segment in že samo ta kos pohištva lahko zaobjame celotno idejo prostora. V primeru, da govorimo o spalnici, pa je podoben kos pohištva kavču postelja.

Udobnost in razkošnost sta lastnosti, ki bi jih mi dodali na seznam pomembnih opisnih besed modernega arabskega sloga. Slednji postaja in prevzema minimalizem zahodnih kultur, a ohranja svojo mističnost in živahnost. Če iščete domovanje, ki bo sevalo domačnost in bo polno zanimivih in živih elementov, naj arabski stil inspirira vaše oblikovanje stanovanja.

VIRI:

https://www.impressiveinteriordesign.com/arabic-interior-design-decor-ideas-photos/

http://bestdesignideas.com/the-arabic-style

https://comelite-arch.com/guide-modern-arabic-interior-design/