Vrt: Kaj moramo postoriti v mesecu novembru?

Še preden zapade prvi sneg, nas v okolici hiše čaka kar nekaj dela. Prav posebno pozornost si zasluži naš vrt. Mesec november je pravšnji čas za pripravo zemlje na novo rastno sezono. Kaj vse moramo postoriti za bogat in zdrav vrtiček?
Sadovnjak

Res je, da vrt potrebuje ogromno pozornosti, a ne smemo pozabiti tudi na sadovnjake. V sadovnjakih poberemo in ustrezno shranimo še zadnje sadeže te sezone. Priporočamo, da začnete z obrezovanjem prostorastočih hrušk in jablan. Prav tako se lahko lotite tudi presajanja sadnega drevja. Pred tem dobro premislite, kje bi posamezna sorta najbolje uspevala. Pred zimo moramo zaščititi tudi nekatera mlada drevesa. Ko odpade polovica listov, drevesa poškropimo z bakrenim pripravkom in jih tako zavarujemo pred glivičnimi boleznimi. Vajo ponovimo tudi, ko drevesa ostanejo brez listov.


Jeseni ne smemo pozabiti na primerno oskrbo in zaščito sadovnjaka.
Zeliščni vrt

Če za zelišča primerno skrbimo, jih lahko vzgajamo skozi vse leto. Priporočljivo jih je saditi kar v lončke, saj jih tako lahko prestavljamo glede na vremenske razmere. Nekatere lahko celo pustimo na prostem. Med tovrstne izjeme sodijo timijan, žajbelj, pelin in drobnjak.

Zelenjavni vrt

Do mraza lahko v zemlji pustimo pozno korenje, zeleno in rdečo peso. Zimsko solato je potrebno poškropiti z naravnim varovalnim sredstvom in jo pokriti s plastičnim tunelom. Večino drugih zelenjadnic lahko pozimi umaknemo na toplo, v plastenjak ali steklenjak. Poleg tega, da smo zavarovali pridelek, je pametno, da gredice pripravimo na naslednjo rastno sezono. Potrebno je nadomestiti organske snovi, ki smo jih pobrali skupaj s pridelki. Priporočljivo je, da gredice prekopljemo ali prerahljamo brez obračanja, nato pa po površini potresemo organsko gnojilo in zemljo. V kolikor so tla kisla, jim moramo dodati še sredstvo z vsebnostjo kalcija.

Priporočljivo je, da gredice prekopljemo ali prerahljamo brez obračanja, nato pa po površini potresemo organsko gnojilo in zemljo.
Kam z jesenskim listjem?

Odpadlo listje je sinonim za jesen. Res, da so barvni listi očem privlačni, a slej kot prej pride čas, ko jih bomo morali pospraviti. Ali veste, da je odpadlo jesensko listje pravzaprav uporabno in zelo koristno za vsak vrtiček? Listje izčrpani zemlji daje številne hranilne snovi, obnavlja naravno sestavo tal, saj pomaga pri ponovnem vzpostavljanju pH-ravnotežja. Prav tako tudi izboljša in poveča število mikrobov ter samo strukturo zemlje, obenem pa izboljša tudi rodovitnost prsti. Hm, mogoče pa to barvito listje res ni tak trn v peti, kot si nekateri mislijo.

Odpadno jesensko listje je zelo koristno za vsak vrtiček.

 

Povzeto po: dominvrt.si in siol.net