Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema

Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim olajšali pot do lastnega doma, so v NLB oblikovali prilagojeno ponudbo stanovanjskih kreditov, mladim zagotovili brezplačno svetovanje in jim namenili posebno finančno pomoč pri prvih korakih odplačevanja kredita. Stotim mladim, ki bodo do 30. novembra sklenili stanovanjski kredit, bodo povrnili tri obroke odplačil kredita.


V NLB opažajo, da se mladi danes relativno pozno zanimajo za stanovanjski kredit. Samostojno življenje pogosto začnejo v najeti nepremičnini, jih pa visoke najemnine spodbudijo k razmisleku o lastni nepremičnini, saj ugotavljajo, da za vrednost mesečne najemnine v Ljubljani lahko dobijo kredit, ki bi jim omogočil nakup enakovrednega ali celo večjega stanovanja.

Stanovanjski kredit tudi za zaposlene za določen čas

Pri uresničevanju želje po lastnem stanovanju se mladi hitro srečajo z ovirami, ki pa niso vedno nepremostljive. »Mladi so pogosto prepričani, da brez zaposlitve za nedoločen čas ne morejo dobiti stanovanjskega kredita in so prijetno presenečeni, da to ni ovira. Lahko dobijo kredit tudi s pogodbo za določen čas, prepričati se moramo le, da je zaposlitev dovolj stabilna,« poudari Tanja Vidmar, finančna svetovalka v NLB.

V banki opažajo, da imajo mladi včasih morda nekoliko nerealna pričakovanja glede vrednosti nepremičnin in svoje kreditne sposobnosti. Pri tem je najpomembnejše svetovanje, s katerim mlade vodijo po celotnem postopku nakupa nepremičnine in najema kredita. Mladim je v veliko pomoč brezplačen priročnik, bančniki pa jim poskušajo pokazati tudi alternativne možnosti, na katere morda sami niso pomislili.

Glede kreditne sposobnosti bančni svetovalci mladim pomagajo razumeti, zakaj so pogoji potrebni in razmisliti o tem, s kako visokim bremenom zadolženosti bodo lahko živeli. Marsikoga so strožji pogoji Banke Slovenije odvrnili od reševanja stanovanjskega vprašanja, vendar Vidmarjeva mlade pomirja, da »ni tako nemogoče, kot je videti na prvi pogled. Predvsem je pomembno, da se oglasijo v banki, da skupaj preverimo pogoje in mladim lahko pridemo nasproti tudi pri višini kredita.«

Kombinacija zavarovanj z nepremičninami staršev

Pri mladih so pogosto problem tudi zavarovanja stanovanjskih kreditov. »Mladi še nimajo dovolj vredne nepremičnine, s katero bi lahko zavarovali stanovanjski kredit. To poskušamo reševati s kombinacijo zavarovanja z nepremičnino staršev. Po določenem obdobju pogledamo in če je nepremičnina mladih dovolj vredna za zavarovanje preostalega kredita, hipoteko na nepremičnini staršev lahko umaknemo. Po naših izkušnjah je staršem to všeč in se lažje odločijo za pomoč,« pove Tanja Vidmar.

Zavarovanje z bodočo vrednostjo nepremičnine

Vidmarjeva omeni še možnost financiranja »hiše na ključ«, ki so vse bolj priljubljene tudi zaradi možnosti energetsko varčne pasivne gradnje: »V NLB sodelujemo z izbranimi ponudniki hiš na ključ. Pri stanovanjskem kreditu za gradnjo teh upoštevamo bodočo vrednost nepremičnine. Včasih smo pri odobritvi kredita pri gradnji upoštevali le vrednost zemljišča, kar je bilo v tistem trenutku otipljivo, zdaj pa upoštevamo tudi vrednost bodoče hiše, ki bo stala na tem zemljišču.«

Do lastne nepremičnine s pomočjo banke

Čeprav je pot do lastne nepremičnine zahtevna, pa ne pomeni, da je mladim zaprta. Vidmarjeva mladim tudi svetuje, naj se ne zanašajo le na informativne izračune na spletu, kar je pri mladih pogosto začetni korak iskanja nepremičnine. »Velikokrat so stranke presenečene, ko jim pripravimo individualno ponudbo, ki je lahko precej ugodnejša od tiste, ki so jo videli na spletu. Morda jim svetujemo tudi drugačno ročnost kredita. Prednost mladih je vsekakor to, da lahko stanovanjski kredit dobijo tudi do 30 let, kar po eni strani olajša odplačevanje, po drugi strani pa lahko zato dobijo višji kredit,« svetuje Vidmarjeva.

»Za marsikateri problem, čeprav mladim zgleda nerešljiv, se da najti rešitev. Finančni svetovalci smo tu zato, da te probleme rešujemo. Zato mlade vabimo, da se naročijo na posvet v banki in to čimprej, še preden resno razmišljajo o nakupu nepremičnine. Morda bodo kmalu lahko privarčevali dovolj, da bodo čez nekaj časa lažje dobili kredit. Trenutno imamo v NLB tudi posebno akcijo za mlade, v okviru katere bomo stotim kreditojemalcem podarili tri obroke kredita, saj opažamo, da mladim zlasti na začetku odplačevanja to največ pomeni,« Tanja Vidmar spodbuja mlade, da se pri reševanju stanovanjskega problema obrnejo na banke.

#OkvirPomoči za mlade družine

Preverite, kako vam lahko NLB pomaga pri rešitvi stanovanjskega problema. Izmed vseh, starih do 40 let, ki boste med 1. 9. in 30. 11. 2020 v NLB sklenili stanovanjski kredit, bomo izžrebali 100 srečnežev in jim povrnili 3 mesečne obroke v skupni višini največ 1.000 EUR.

Pravila in pogoje sodelovanja najdete na www.nlb.si/mladi