Zelenjavni vrt, moj projekt tudi v zimskem času

Po zapadlem snegu, ko ni nikjer več nobenega dokaza, da je le-ta letos sploh ugledal svet, ko nas objamejo prvi žarki spomladanskega sonca je čas, da si nataknemo rokavice in pripravimo okolico ter vrt naše hiše, v katerih bomo uživali v prihajajočih mesecih.

Dober načrt je ključ do uspeha

Pa vendar brez načrtovanja ne bo šlo. Že v mrzlih mesecih s čajem v roki in z nogami zavitimi v odejo lahko naredimo za naš vrt ogromno. Prva takšna stvar je načrtovanje. Pri načrtovanju za začetek vedno upoštevamo velikost našega vrta, razporeditev gredic in preteklo zasaditev. Slednja je pomembna zaradi kolobarjenja. Vsi vemo, da določena zelenjava izrabi določena hranila iz zemlje, zato je kolobarjenje še kako dobrodošlo. Z načrtom kolobarjenja poskušamo že spomladi misliti na pridelavo poleti. Poleti pa pridelati tiste zelenjadnice, ki jih bomo pobirali v jeseni in pozno v jeseni.


Prijateljevanje rastlin

Pri postavitvi želenih rastlin moramo biti pozorni na odnose med rastlinami. Rastlinje je namreč kot ljudje, eni se med sabo bolje razumejo kot drugi, zato nekaterih rastlin ne smemo nikakor posaditi skupaj. Odlično se na primer razumejo čebula, korenček in rdeča pesa, medtem ko se kapusnice ne razumejo z redkvico, vrtno krešo in rukolo. Tukaj naj dodamo še en nasvet, ko načrtujete postavitev svojega vrta, izkoristite ves prostor. Do želenega rezultata boste najlažje prišli s kombinacijami zelenjave in začimbnic. Naslednja stvar poleg načrta je iskanje semen. Bomo kalili semena sami ali bomo prepustili vse drugim in le kupili ali izmenjali sadike/semena?

Brez načrtovanja ne gre.
Izberite primerno gnojilo

Seveda je odvisno od vremena in ne moremo natančno določiti prvega termina, ko lahko pričnemo s sajenjem stvari zunaj, na svojem vrtu. Strokovnjaki predlagajo, da z delom na vrtu pričnemo, ko se zemlja ne oprijema več orodja in obutve. Sprva grede prerahljamo in pognojimo. Za to dejanje lahko uporabimo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj. S takšnim gnojilom bomo namreč zemlji dodali minerale, ki jih je izgubila in ji vrnili optimalno kislost, kar je med 6 in 6,8 pH. Vendar pozor, mnogi strokovnjaki ne priporočajo gnojenja z navadnim gnojem na področju, kjer predvidevamo sajenje čebule in česna. Ko je zemlja ponovno nahranjena, jo pokrijemo, s čimer ustvarimo ohranjanje toplote. Teden po pokritju lahko že sejemo zgodnjo zelenjavo.

Zemljo razrahljamo in pognojimo.
Časovno zaporedje

Zapomnimo si, da če posadimo zelenjavo prehitro ali s setvijo omahujemo predolgo, lahko naš vrt ostane prazen. Prva opcija za sajenje zgodnje zelenjave je ob primernem vremenu že februar. V naše vrtičke lahko takrat posejemo šparglje, česen, čebulo, artičoke, hren, rabarbaro. V posode v stanovanju pa si lahko že pripravimo brokoli, zelje, solato, špinačo … Omenjene vrste iz posod, kjer imamo sedaj sadike, iz katerih bo produkt zrasel prej, v vrt presadimo nekje v mesecu marcu. V te posode pa pripravimo še ostalo rastlinje, ki si ga želimo na vrtu in raste v toplem delu leta, kot so paradižniki, paprika, jajčevci … Če te rastline posadimo na vrt prej, bodo pretegnjene. Vzemimo na primer paradižnik. Stebla bodo dolga in manj močna.

Delo pa se v marcu šele dobro začne. Ne pozabite rahljati tla tudi v pomladanskem času, saj to pozitivno vpliva na talne organizme in izboljšanje kakovosti tal. Za konec pa vam naj postrežemo še z zanimivim podatkom, ki vam bo prišel prav v začetku koledarskega leta in smo ga izbrskali samo za vas. Pred setvijo boba in graha seme čez noč namočimo v kamilični čaj, slednji bo poskrbel za razkuževanje semena, kar bo povzročilo hitrejše kaljenje.