Zelišča v lončkih

Predstavljajmo si, kako stojimo sredi loncev, v katerih vre kosilo. Kuhamo in naenkrat ugotovimo, da moramo za tisti pravi okus dodati še nekaj začimb, a jih nimamo pri roki. Najbližje so nam na razpolago pri sosedih. Skočimo do njih. Skuhamo kosilo do konca. Potem zvečer, ko se vse umiri, pa razmišljamo, kako rešiti zagato z začimbami in zelišči v našem stanovanju enkrat za vselej. Ste pomislili na zelišča v lončkih?

Da nam bodo zelišča vedno pri roki, jih lahko posadimo kar v stanovanju, vendar moramo upoštevati in ponuditi pogoje, ki jih zelišča potrebujejo. Preden zelišča posadimo, poskrbimo, da v lončkih pripravimo drenažo. Slednjo lahko naredimo iz peska ali drugih materialov, ki bodo omogočali, da odvečna voda odteče iz lončka in ne povzroča nevšečnosti. Po posaditvi je primerno, da postavimo zelišča na mesto, kjer bodo dobila dovolj svetlobe. Kaj je dovolj svetlobe za določeno rastlino, bomo še začrtali, pa vendar če zelišča postavimo na okensko polico, je logično, da bodo vedno obsijana samo iz ene strani. Predlagamo, da dnevno obračate lončke za 45°, s tem boste namreč rastlini zagotovili pokončna stebla in onemogočili nagibanje v smer svetlobe. Temperatura, kjer boste vzgajali zelišča, naj bo med 16 in 21 °C. V teh omejitvah bodo namreč vaša zelišča uspevala najbolje.


Zelišča, ki jih bomo vzgajali doma v zaprtem prostoru, lahko v grobem delimo na tista, ki potrebujejo veliko sončne svetlobe, in tista, ki bolje uspevajo na hladnem. Med prve štejemo baziliko, majaron, origano in timijan. Medtem ko v drugo skupino spadajo drobnjak, peteršilj, meta in kolerabica. Bodimo torej pozorni, da slednjih ne izpostavljamo viru toplote, recimo, da jih ne postavljamo na okensko polico, pod katero se nahaja prižgan radiator oziroma, da ne okrašujejo kamina v dnevni sobi v zimskem času.

Bazilika, peteršilj, origano, timijan, žajbelj, drobnjak in meta so zelišča, za katera menimo, da so nepogrešljiva v vaši kuhinji. Ni pa vse samo kulinarično, mešanica določenih začimb bo primerna za izboljšanje vašega zdravstvenega stanja. Pomislite, boli vas grlo, stopite v kuhinjo in tam imate nepogrešljiv žajbelj. Sveže liste žajblja prežvečimo in dan je že za odtenek boljši. Tudi mi vam želimo, da bo vaš dan danes zdrav in poln sonca.