4 triki, s katerimi bo kuhinja dišala bolje

Kuhinjski smetnjaki so zagotovo najbolj smrdeča stvar v domovanju, kar je popolnoma normalno, glede na to, kaj najdemo v njih. Tudi preprosta stara zelenjava ima zelo hitro lahko neprijeten vonj. Najbolje je, da celotno vrečo odnesemo v smeti vsakih nekaj dni, a vonj vseeno lahko ostane v zraku. 


Naši smetnjaki nikoli ne bodo smejali po vrtnicah, a vonj vseeno lahko izboljšamo. Zato danes predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi bo naša kuhinja bolje dišala.

Preusmerimo najhujše vonje

Najbolj smrdeče so ribe in morska hrana, zato je pametno, da po vsakem obroku, ki vsebuje nekaj takšnega, takoj odnesemo smeti. Podobno je tudi s starim sadjem in zelenjavo: oboje posebej zapakirajmo in čimprej odnesimo. Prvi korak k boljšemu vonju je, da zmanjšamo vse vonje, ki povzročajo največ smradu.

Dodajmo sodo bikarbono

Če odvoz smeti ni možen takoj, lahko odpadkom dodamo material, ki vpija vonj. To so lahko kavna zrna, črni karbon, pesek iz mačjega stranišča, najboljša stvar pa je soda bikarbona. Dodajmo jo na dno vreče in vpila bo smrdeče vonjave.

Lahko naredimo tudi tablete iz sode bikarbone: zmešamo 1/2 skodelice sode bikarbone, 1/3 skodelice grenke soli, 1/4 skodelice vode in 10 kapljic limoninega eteričnega olja.

Dodamo olupek limone

Limonina lupina je naš prijatelj. Namesto, da jih vržemo stran, jih lahko damo med smetnjak in podlogo. Še bolje je, da jih kombiniramo z metodo sode bikarbone, omenjeno zgoraj.

Redno čistimo smetnjak

Tudi, če redno skrbimo za odnos smeti, se lahko zgodi, da nekaj smeti pade med smetnjak in vrečo za smeti, zato je izredno pomembno, da redno čistimo koš za smeti – vsaj vsake dva tedna, ali vsakič ko vidimo, da nekaj smrdi, ali smo nekaj polili.

Povzeto po: apartmenttherapy.com