6 stvari v stanovanju, ki jih ne smemo vreči stran

V zadnjem času se pojavlja vse več pristopov, ki narekujejo, da moramo vse stvari, ki nam v domovanju predstavljajo šaro, vreči stran. S tem naj bi zmanjšali nered v življenju in se bolje počutili. A kaj, če stran vržemo stvari, ki so nam pomembne in nas pospravljen prostor, ne bo naredil bolj srečnih.


Takšen pristop enostavno ne deluje za vse. Nekateri so leta in leta porabili za to, da so zbrali svoje kose in vsak kos ima za njih posebno sentimentalno vrednost. Zato preden se lotimo pospravljanja in prodajanja stvari, dobro premislimo, ali nam bo žal in ali bomo stvar pogrešili.

Katere so tiste stvari, ki sicer delajo navlako, a jih ne bi smeli vreči stran?

Knjige

Branje se je sicer v veliki meri prestavilo na računalnik, bralnik ali telefon, a nekateri ljudje še vedno radi berejo prave knjige. Če imate veliko zbirko knjig, naredite pravo osebno knjižnico in marsikdo vam bo zavidal.

Umetniška dela

Umetniška dela so del dekorja, ki se zbira. A kaj se zgodi, če ste totalno navdušeni nad umetnostjo in kar ne morete nehati nakupovati novih kosov? Pred nakupom se dobro zamislite in začnite kupovati samo tisto, kar vam je res všeč in ustreza vašemu dekorju. Tako ne boste čez čas nekaterih kosov morali prodati, saj ne boste imeli več prostora.

Družinska dediščina

Če res obožujemo mamin set krožnikov in tudi, če ga ne uporabljamo redno, to še ne pomeni, da ga moramo vreči stran. Poiščimo primeren prostor in ga tja pospravimo. Če stvar naravnost sovražimo, pa ni nič narobe, da jo prodamo ali podarimo naprej. Še posebej pa družinskim članom povejmo, če ne želimo nekaterih kosov. Bolje neprijeten odgovor, kot cel kup stvari, ki jih čez leto dni ne bomo več potrebovali.

Fotografije

Fotografije so večinoma digitalne, shranjujemo pa jih le še na računalnikih in telefonih. Če imamo doma še vedno albume fotografij, pa je to zagotovo nekaj, kar je vredno obdržati. Občasno jih vzemimo v roke in prelistajmo ter se spomnimo bolj preprostih in enostavnih časov, ko nismo imeli več kot tisoč fotografij shranjenih na svojih telefonih.

Pretečeni potni listi

Naj to ne bo samo pretečen dokument, ampak fizičen opomnik na vse čudovite avanture in obiskane destinacije. Takšne spomine je potrebno shraniti na varno mesto.

Osebni spominki

Vsi imamo doma škatlo, ki vsebuje razne medalje športnih aktivnosti, gimanzijske in študentske spominke, majice in podobno. Vsaka takšna škatla predstavlja čustveno zgodbo in prav je da jo obdržimo in hranimo za spomin. Najbolj pomembne stvari obdržimo, tisto, kar nam ni pomembno pa podarimo naprej.

Povzeto po:apartmenttherapy.com