BARVE, KI SE UJEMAJO Z LESOM

Kombiniranje lesenega pohištva z različnimi barvami lahko predstavlja zelo zanimivo in raznoliko dejavnost, saj z različnimi kombinacijami dosežemo, da dobi naša hiša lep in moderen videz. Vendar je pri izbiri barve potrebno biti previden, saj lahko zelo hitro dosežemo nasprotni učinek, kot smo ga hoteli.


Vsak kos pohištva ima na sebi določen odtenek barve in se nahaja v prostoru, ki je lahko barvno zelo raznolik. Kako torej kombinirati pohištvo, da bo prostor izgledal lep in prostoren? Kako prilagoditi leseno pohištvo, da prostoru ne bomo odvzeli dodane vrednosti?

V nadaljevanju si lahko preberete nekaj idej kako kombinirati svetli in temni odtenek lesa, da bo vaš notranji prostor izgledal nadvse elegantno in prijetno.

Kako kombinirati barve glede na odtenek lesa

Les je prisoten v praktično vsakem domu, zato je potrebno vedeti kako ga uporabiti v dekorativnem smislu, da bo popestril prostor v katerem se nahaja. Če ga želite kombinirati z barvami je potrebno vedeti, ali je les svetlega ali temnega odtenka.

V klasičnih ali rustikalnih izvedbah po navadi najdemo temen les, medtem ko ima v minimalističnih ali modernih izvedbah prednost svetlejši odtenek. Da pa pride les do izraza, ga moramo kombinirati s primernimi barvnimi odtenki ter ga tako še dodatno poudariti.

Barve, ki se ujemajo s svetlim lesom

Svetli les je les naslednjih dreves: bor, breza, bukev, javor in jasen. Odlično se ujema z nevtralnimi toni, na primer bež barva, ki daje prostoru spokojen in uravnotežen občutek in je idealna za minimalistične in moderne sloge. Če se vam ta kombinacija zdi nekoliko hladna, ji lahko dodate svetle barvne poudarke, kot sta črna ali rdeča.

Tudi pastelne barve se odlično podajo k svetlim odtenkom lesa. Če je namen doseči sveže okolje, so pastelne barve idealne: svetlo roza, modra ali zelena, dajejo okolju umirjenost in poletni občutek. Te barve je mogoče kombinirati skupaj v različnih intenzitetah ali ločeno.

Barve, ki se ujemajo s temnim lesom

Gre za les češnje, oreha in hrasta. Pri temnem odtenku pridobi les veliko vizualne teže in postane glavni junak prostora. Za uravnoteženje dekoracije je idealno, da ga kombinirate s svetlimi barvami, kot so bež, umazano bela ali modra, tekstil, kot so zavese in blazine pa naj bo po možnosti brez odtisov.

 

Povzeto po: https://www.homify.com.mx/libros_de_ideas/5448795/colores-que-combinan-con-madera-ideas-y-consejos?fbclid=IwAR08vplN2mcwuJCHDT7mFOUZMCz51Rraetp4qScGxyMDq5qhlmTGdRPRAfQ

N.P.