Dom: Kako izbrati pravo preprogo za stanovanje?

S preprogo boste bivalnemu prostoru vdihnili toplino, teksturo in kanček barve. Z njeno pomočjo lahko optično razdelite prav vsak prostor na manjše ali nekoliko večje dele. Danes je izbira le-teh neomejena, kar pa mnogim predstavlja večjo težavo. Kako sploh izbrati pravo preprogo za dom?

Pri izbiranju preprog so najbolj pomembne tri stvari: velikost, kakovost materiala in zunanjost. Pred samim nakupom se pozanimajte, kako v trgovini pravzaprav izbrati preprogo za določen prostor. Priporočljivo je, da že vnaprej veste, iz katerih materialov naj bo, kakšna naj bosta velikost in barva. Da bi si na vsa ta vprašanja znali odgovoriti, nadaljujte z branjem.


Izdelki iz volne

Na preprogo iz volne najpogosteje naletimo v domovih naših rojakov. Večina je izdelana iz zelo trpežne in precej tople volne, ki pa je tudi prijetna na dotik. Njihova življenjska doba lahko doseže celo 50 let! No, seveda, če upoštevate določena pravila. Najpogostejše pomanjkljivosti izdelkov iz ovčje volne so: problematično čiščenje, plesen in molji, prekomerno zbiranje prahu in alergijske reakcije.

Upam, da vas nismo prestrašili. Zahvaljujoč sodobnim proizvodnim tehnologijam, so se na trgu pojavila orodja in čistila, ki omogočajo daljšo življenjsko dobo volnenih izdelkov. Obstajajo orodja in detergenti, ki se uspešno borijo proti moljem, plesni in nečistoči. Potrebno je opozoriti, da se pri volnenih izdelkih uporabljajo samo naravna barvila, kar pomeni, da so takšne preproge prikrajšane barv. Toda tudi po desetih letih bo prvoten odtenek še vedno vztrajen.

Svileni izdelki

Izdelki iz svile imajo mnogo prednosti. Njihova osnova je naravna nit svile. Ustvarjalke tega vlakna so gosenice iz sviloprejk. Čeprav so stroški svilenih izdelkov bistveno višji, imajo zato tudi številne prednosti, kot so npr. prijeten dotik ter lep in originalen videz. Videz svilenih izdelkov je v primerjavi z volno lahko precej bolj pester. Edina stvar, ki jo morate vzeti v zakup je to, da takšne preproge ob prekomerni izpostavljenosti sončni svetlobi izgubijo svetlo barvo. Te lahko tudi povsem izginejo, če nismo seznanjeni s pravili čiščenja in pranja. Prav zato vam priporočamo, da se v sobah z veliko oken izogibate takšnih preprog.

Velikost

Kako izbrati pravo velikost preproge? Najbolj običajna platna merijo 3×6 metrov. Če je govora o tem, kako izbrati velikost, bodite pozorni na velikost vaše sobe. Majhne preproge poudarijo določena območja v prostoru. Lahko jo položite pred kamin in tako dnevni sobi dodelite rekreacijski kotiček. Majhne preproge veljajo za čudovito dekoracijo. Strokovnjaki svetujejo, da na mesto, kjer načrtujete položiti preprogo, postavite barvni trak. Tako boste imeli boljšo predstavo in vpogled na to, katero platno bo v prostoru izgledalo najbolje.

Barva

Pri iskanju popolne preproge moramo upoštevati barvno shemo prostora. Zelo pogosto so le-te izbrane glede na barvo zaves ali pohištva. Pomembno je tudi to, da razmislimo o tem, kje se nahajajo okna in kakšna je situacija osvetlitve. Svetla in prostorna soba z velikimi okni kar kriči po hladnih barvah, medtem ko sobe s slabo svetlobo potrebujejo ščepec toplih barv. Enobarvne preproge ugodno poudarjajo obliko pohištva in se lepo zlijejo v prostor.

Seveda obstaja mnogo nasvetov o tem, kako izbrati popolno preprogo za bivalni prostor, a je konec koncev najpomembnejši sam okus lastnika prostora.

 

Povzeto po: sl.vmat2.org