Vrt: Razkrivamo glavne skrivnosti do bogatega vrta

Ste se letošnjo pomlad zagreli za vrtičkanje, a se vam zdi, da vrt nikakor ne želi sodelovati z vami? Obstaja nekaj trikov in skrivnosti, ki nam jih včasih ne želijo zaupati niti najbližji. Ali ste pripravljeni na razodetje? Poglejmo si nekaj nasvetov, kako do bogatega vrta.

Rastline, živali in drugi organizmi živijo v sožitju. Enako velja za vrt. Ljudje pogosto radi preveč kompliciramo, kar pa ni vedno idealno za pridelek. Za uspešno vrtičkanje ni potrebno zapraviti vrtoglavih vsot denarja, saj se nam veliko stvari dobesedno skriva pred nosom. Poglejmo si, katere so te stvari.


Časopis

Odvečen časopis lahko porabite kot zastirko za vrt. Časopis je namreč prijazen do okolja, saj se čez čas razgradi. Edina slaba stvar je ta, da ga ob vetrovnem vremenu rado odpihne. Priporočamo vam, da ga kombinirate še s travo in listjem.

Čaj

Ste že slišali za zalivanje vrta s čajem? Sliši se dokaj nenavadno, kajne? Zalivanje rastlin z zeliščnim čajem bo pripomoglo k hitrejši in bujnejši rasti pridelkov. To ne velja zgolj za vrt, pač pa tudi za sobne rastline in rastline na okenskih policah. Če že govorimo o čaju lahko omenimo tudi, da kamilični čaj odganja plesen na paradižniku. Povečeval naj bi njegovo odpornost, zato vam toplo priporočamo, da še preden posadite letošnji paradižnik, seme čez noč namočite v hladen čaj iz kamilice.

Jajčne lupine

Svetujemo vam, da pri zajtrku ne zavržete jajčnih lupin, pač pa jih shranite in uporabite kot zastirko ali gnojilo za vrt. Lupine vsebujejo veliko kalcija, železa, bakra in cinka. Teh stvari ne potrebuje zgolj človeško telo, pač pa tudi rastline na vrtu. So namreč izvrstno gnojilo za zelenjavo in zelišča

Naučili smo se, da veliko stvari za uspešen vrt lahko najdemo že pri zajtrku. Časopis, čaj in jajčne lupine. Imate tudi vi kakšne trike in nasvete za kolege vrtičkarje? Vabimo vas, da nam zaupate svoje skrivnosti, kako do bogatejšega vrta. Če pa imate težave z nepovabljenimi gosti na vrtu, si preberite pretekli članek, kjer vam svetujemo, kako se jih znebiti.

Povzeto po: dominvrt.si