Vrt – kako dokončno zmagati v vojni s polži?

Vrt je popoln kraj za mir in sprostitev. Včasih pa nas pri vsakdanjih opravilih lahko zmotijo razni nepridipravi. Zelo pogosto so pri uničenih pridelkih na vrtu glavni krivci polži. Da bi se jih dokončno znebili, moramo spoznati njihove navade. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, kako dokončno zmagati v vojni s polži.

Tudi če ste na vaš vrt izjemno pozorni, vam lahko polži povsem zmešajo štrene in uničijo pridelek. Največja škodljivca v domeni polžev sta veliki rdeči lazar in portugalski lazar.


Čeprav polži pripomorejo k tvorbi humusa, se jih vrtičkarji še vseeno želijo znebiti. Da pa bi to uspešno dosegli, je potrebno spoznati nekaj osnovnih navad vaših sovražnikov.

Spoznajte polže

Preden se odpravite v boj s polži, je priporočljivo poznati njihov življenjski cikel in navade. Pametno je vedeti, da imajo lazarji enoletni življenjski slog z začetkom na koncu poletja ali v začetku jeseni. Po parjenju namreč ta vrsta svoja jajčeca odloži v vlažne talne razpoke. Prav zato pa priporočamo vsem vrtičkarjem, da jih zatrete že takrat, saj bo sicer spomladi vaš vrt poln polžev.

Polže največkrat najdemo na vlažnih in neobdelanih površinah. Na delo se večinoma odpravljajo ponoči, v deževnih dneh ali ob jutranju rosi (takrat je namreč največ vlage).

Polži se najraje skrivajo na vlažnih in neobdelanih površinah.

Kako ukrepati?

Kot že omenjeno, se polžem dopadejo vlažni in bolj zaraščeni predeli vrta. Zato poskrbite, da bo vaš vrt čist (brez plevela). Priporočljivo je, da pogosto preverjate morebitno prisotnost škodljivcev.

Vrt je najbolje zalivati kar zjutraj. Tako se bodo gredice do večera osušile in bodo manj zanimive za polže.

Odženite jih z nekaterimi rastlinami

Mogoče se vam zdi nenavadno, a polži niso pristaši vseh vrst rastlin. Nekaterih vrst se še posebej izogibajo, zato je te priporočljivo dodati k vašemu vrtu. Med takšne rastline sodijo vrtna črnika, kalifornijski mak, ognjič, čebula, česen, žajbelj, rožmarin itd.

Nekatere rastline pripomorejo k odganjanju polžev.

Se tudi vi spopadate z vsiljivci na vrtu? Kako pa vi ukrepate?

Za več nasvetov, kako se znebiti polžev, si lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Povzeto po: dominvrt.si