Vrnitev starega trenda – pleteno pohištvo iz ratana

Pleteno pohištvo in dekorativni kosi iz ratana so ponovno obnoreli svet. Se jih še spomnite? Če želite slediti najnovejšim svetovnim trendom, vam priporočamo, da iz podstrešij in shramb prinesete naslednje stvari…

Včasih so bile vrtne garniture in notranja oprema iz ratana nekaj povsem vsakdanjega. Dandanes bi za takšno pleteno pohištvo morali odšteti mnogo višje vsote denarja.


Kaj je ratan?

Pleteno pohištvo je lahko narejeno iz ratana, trstike, bambusa, vrvice, usnja… Kaj pravzaprav sploh je ratan? Pridobivajo ga iz tropske rastline Calamus rotang. Uspeva v Indiji, Maleziji, na Šrilanki in Kitajskem. Rastlina se ovija po drevesih in v dolžino lahko zraste do kar 140 metrov. Ratan je trden in gladek les. Za njegove izdelke je značilna dolga življenjska doba. Samo izdelovanje pohištva in ostalih izdelkov naj bi bilo zelo naporno in zamudno opravilo.

Pleteno pohištvo iz ratana

Priljubljenost ratana kot materiala za pohištvo je nedvoumna. Gre za zelo lahek in neprepusten material. Zmožen je prenesti ekstremne pogoje, kot so prekomerna vlaga in visoke ter nizke temperature. Prav tako je naravno odporen na žuželke.

Pohištvo iz ratana je navadno zlate barve. V prostore ali zunanje okolje tako prinaša občutek tropskega raja. Pleteno pohištvo pristaja prav vsem stilom – celo skandinavskemu. Odlično izpade v kombinaciji s kovinskim pohištvom ali lesom. Naravna rjava barva materiala bo prostoru dala še dodatno toplino.

Stari trendi so spet moderni

Dandanes bi za novo pleteno pohištvo odšteli veliko denarja. Priporočamo vam, da najprej pobrskate po podstrešjih. Če imate nekje še shranjen kakšen kos, ga temeljito očistite, osvežite z barvo ali lakom in ga postavite na vrt ali v dnevno sobo.

S pomočjo izdelkov iz ratana boste v svoj dom vnesli še dodaten pridih narave. Pleteno pohištvo deluje zelo minimalistično, a obenem toplo in prijetno. Prav s tem minimalizmom lahko ustvarimo brezčasen ambient, ki se bo uporabljal še desetletja.

Če ste si torej zaželeli osvežitve v svojem domu, je pleten kos pohištva kot nalašč za vas.

 

Povzeto po: ambientdizajn.si in sl.insterne.com