Zdravje: Odvadite se sladkarij z nekaj preprostimi ukrepi

Prekomerno uživanje sladkorja škoduje našemu zdravju. Za vse sladkosnede imamo nekaj preprostih ukrepov, kako se odvaditi sladkarij. Poglejte si.

Sladkarije nas navidezno dokaj nasitijo, a česar ne vemo je to, da naše telo izstradajo pomembnih vitaminov in mineralov. Sladkor se zelo hitro začne v obliki škroba nalagati v jetrih, od tam pa se kot maščoba prenaša po celem telesu. To pa pogosto vodi do resnih bolezni.


Večina sladkarij je izdelana iz belega sladkorja. Tega povezujemo z diabetesom, rakom, demenco, depresijo, aknami, neplodnostjo, boleznimi srca in ožilja ter nenazadnje tudi s prekomerno telesno težo. Naše telo lahko zelo hitro postane odvisno od sladkorja. Kako se mu odpovedati? Vsi vemo, da spremembe čez noč niso dolgotrajne. Kako se tega torej lotimo?

Čokolada

Vsak ima dni, ko se čokoladnim užitkom preprosto ne more upreti. Ali ste vedeli, da je čokolada pravzaprav koristna za naše telo? Govorimo seveda o tisti, ki ima visok odstotek kakava. Vsebuje namreč kalij, baker, magnezij in železo. Te snovi so še kako pomembne za žensko telo. Priporočamo, da takrat, ko vam “pade cuker”, posežete po čokoladi, ki ima vsaj 65 odstotkov kakava.

Sladke pijače

Od danes naprej za žejo pijte vodo. Sadnim sokovom, gaziranim pijačam in sladkanim čajem pomahajte v slovo. Držite se povsem navadne mineralne vode. Za okus ji lahko dodate stisnjeno limono ali kaj podobnega. Če se vam kdaj prileže kozarec soka, brez panike. Preprosto si ga stisnite, a nikakor ga ne kupujte v trgovini.

Pet obrokov na dan

Človek postane lačen, kadar mu pade sladkor v telesu. Ravno takrat smo najbolj nagnjeni, da posežemo po predalu s sladkarijami. Kako se temu izognemo? Preprosto. Jemo petkrat na dan in ne izpuščamo obrokov. Tako bo naše telo vedno sito. Če pa ste nagnjeni k prenajedanju vam priporočamo, da si preberete pretekli članek.

Jogurti

Ali ste vedeli, da je ena tretjina sadnega jogurta čisti sladkor? Zdaj se vam zagotovo ne sliši več tako mamljiv, kajne? Sadni jogurt se mnogim zdi povsem zdrava malica, a je daleč od tega. Gre za pravo sladkorno bombo. V trgovini naslednjič raje posezite po navadnih jogurtih. Ti so za naše telo mnogo bolj koristni.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov se ne boste znebili zgolj sladkorja v prehrani, pač pa boste dokončno pometli tudi z odvečnimi kilogrami. Dve muhi na en mah! Na vaši poti do lepšega in bolj zdravega življenja vam želimo vso srečo in ostanite močni!

Če se že ne morete upreti sladkarijam, pa izberite tiste z najmanj kalorijami!

 

Povzeto po: cosmopolitan.metropolitan.si in bodieko.si