Komarji: Znebite se jih s preprostim domačim pršilom

Dolgi poletni večeri so prava pravljica za marsikoga. A kaj, ko to pravljico kaj kmalu zmotijo komarji in drug mrčes. Komarji niso zgolj mali nepridipravi, ki nam s svojimi piki povzročajo preglavice, pač pa so tudi prenašalci nevarnih bolezni. Katere bolezni prenašajo in kako se izogniti nadležnim pikom, si lahko preberete v nadaljevanju.


Katere bolezni prenašajo komarji?

V Sloveniji poznamo kar 30 vrst komarjev, po svetu pa brenči kar 3500 vrst. Med njimi je samo 10 %, ki se prehranjuje s človeško krvjo. Si lahko predstavljate? No, že en sam pik pa človeku lahko prinese številne zdravstvene komplikacije. Ena nevarnejših in najbolj poznanih je malarija. Ljudje se z njo okužijo s pikom okuženega komarja. Značilni bolezenski simptomi se pojavijo v roku sedmih dni ali tudi več mesecev. Vsako leto zaradi malarije umre več kot milijon obolelih. Najbolj ogroženi so majhni otroci, nosečnice in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Malarija pa ni edina bolezen, ki je lahko človeku nevarna. Poznamo tudi virus Zahodnega Nila, rumeno mrzlico, virus zika, denga in čikungunja ter še mnogo več.

Zakaj imajo komarji nekatere ljudi raje kot druge?

Komarji so dokaj izbirčni, kar se tiče krvi. Raziskave so pokazale, da na našo privlačnost vpliva kar nekaj dejavnikov. Najbolj naj bi jim teknila krvna skupina 0. Pripadnike te skupine naj bi napadli kar dvakrat pogosteje kot tiste s krvno skupino A. Leteči nepridipravi imajo radi toplejšo kožo, zato so otroci tisti, ki so bolj nagnjeni k pikom. Višja telesna temperatura namreč iz površine kože izpusti več hlapnih snovi, zaradi česar nas komarji lažje zaznajo. Tudi barva oblačil igra pomembno vlogo. Najbolj jih privlačijo temne barve, kot sta črna in temno modra.

Domače pršilo proti komarjem

Da bi bilo letošnje poletje kar se da prijetno, imamo za vas recept za povsem naravno pršilo proti komarjem, ki ne vsebuje nobenih škodljivih snovi. Za limonino pršilo boste potrebovali le vodo in citronsko olje. V 1/4 litra vode vmešajte 20 kapljic citronskega olja. Mešanico nato prelijte v razpršilko. V raztopino lahko namočite tudi vato in jo postavite na nočno omarico. Tako se boste zavarovali tudi pred nočnimi napadi.

 

Povzeto po: cosmopolitan.metropolitan.si, cakalnedobe.si in cakalnedobe.si