Dom: Kako ohraniti toploto v prostorih?

Temperature v zimskih mesecih niso nič kaj privlačne, zato večino dni najraje preživimo nekje na toplem. Toploto najpogosteje proizvajajo radiatorji, kamini in peči. Udobno gnezdece pa lahko kaj hitro uničijo visoki stroški ogrevanja. Brez skrbi. Za vas imamo nekaj trikov, s katerimi boste toploto v domovih zadržali dlje časa.
1. trik: Zatesnjena morajo biti vsa vrata in okna

Toploto največkrat izgubimo zaradi premalo zatesnjenih vrat in oken. Kako vemo, kdaj so premalo zatesnjena? Napravite preprost preizkus. Odprite okno oz. vrata, na okvir postavite list papirja ter zaprite. Papir nato poizkusite izvleči. Če vam to uspe brez težav, so vrata ali okna premalo zatesnjena in zaradi tega po nepotrebnem izgubljate toploto. Kako ukrepati?


Poiščite nekaj odej in jih položite pod vrata in okna. Drži, da s tem nikakor ne boste povsem rešili problema, saj bo toplota uhajala ob straneh in na vrhu. A težava bo vendarle nekoliko manjša. Lahko se odločite tudi za zatesnitev z namenskim samolepilnim trakom. Priporočamo izbiro gumijastih trakov (so bolj prožni). Namestiti jih je potrebno temeljito in po vsej površini.

Poskrbite za primerno zatesnjena okna in vrata.
2. trik: Zračenje prostorov

Zelo pogosta napaka, katere posledica je hitro izgubljanje toplote, je nepravilno zračenje prostorov. Če se soočate s tovrstnimi problemi, bo od sedaj naprej okno “na kip” vaš največji sovražnik. S tem vam ne le da uhaja toplota, pač pa se tudi kakovost zraka nič kaj ne izboljša. Priporočamo, da prostore prezračite zjutraj in zvečer za pet do deset minut. Pri tem na stežaj odprite okna. V prostore bo tako prišel svež zrak, ki se mimogrede tudi prej ogreje.

Vsako jutro in vsak večer za nekaj minut na stežaj odprite okna.
3. trik: Pohištvo

Kje v sobi se nahajajo posamezni kosi pohištva je bistvenega pomena. Imate tudi vi pisalno mizo tik ob oknu, pa še vedno ne veste, zakaj vas med delom zebe v noge? No, mogoče je čas, da prestavite pohištvo. Takšne kose je priporočljivo postaviti k notranjim stenam. Če pa ste v stiski s prostorom in preprosto ne gre drugače, lahko za pohištvo postavite karton ali dodatno stranico.

 

Povzeto po: dominvrt.si