Novo leto: Tri spremembe za uspešnejši začetek 2021

Novo leto je čas, ki ga pogosto zaznamujejo prazne zaobljube. Najsi bo to odrekanje sladkim dobrotam, cigaretom ali alkoholu, varčevanje z denarjem ali hujšanje v nedogled. Kaj hitro pa vsako leto zapoje ista pesem in vse zaobljube preprosto postanejo pozabljene. No, da bi 2021 začeli kar se da uspešno, imamo za vas tri preproste spremembe, s katerimi lahko začnete že danes.

Novo leto 2021 je bilo po grozotah prejšnjega težko pričakovano. S tem člankom vas želim spodbuditi, da ne zamenjate zgolj koledarjev na stenah ali pisarniških mizah, pač pa se navzamete tudi kakšne dobre navade. Naj bo 2021 vaše leto. Leto, v katerem boste zablesteli in pokazali najboljšo verzijo samega sebe.


1. Naj spanec postane prioriteta

Odrasla oseba v povprečju potrebuje od 7 do 9 ur spanca na dan. Potrebe se razumljivo razlikujejo od posameznika do posameznika. Zanimivo je, da po podatkih iz raziskave NIJZ skoraj 60 % slovenskih prebivalcev spi manj kot 7 ur na dan. Nespečnost s seboj nosi posledice, ki se na prvo žogo zdijo dokaj nedolžne, a se po določenem času lahko razvijejo v resen problem. Nespečnost ne škodi zgolj vam, pač pa tudi osebam, ki jih obkrožate. Govori se, da se po neprespani noči lahko primerjamo z nekom, ki je pod vplivom alkohola (0,5 g alkohola na kg krvi). Posledično se pojavijo težave z zbranostjo, spominom in celo višjimi živčnimi funkcijami.

V novem letu poskrbite za zadosten spanec.

Pomembno je, da ugotovite, kakšna večerna rutina vam najbolj ustreza. Nekateri zvečer gledajo filme, drugi berejo, spet tretji pa se sproščajo v kadi. Najpomembnejše je, da se pred spancem dobro sprostite. Aja! In da se v posteljo odpravite ob razumljivi uri!

Kako še izboljšati spanec, si lahko preberete v preteklem članku.

2. Zmigajte se!

Zdrav duh v zdravem telesu. Novo leto začnite s svežim vadbenim programom. To nikakor ne pomeni, da morate za zdravo telo neprestano viseti v fitnesu. Včasih se človek v fizični preobrazbi povsem izgubi in pozabi, v kateri dejavnosti pravzaprav uživa. Po praznikih so vrste pred fitnesi in dvoranami skupinskih vadb katastrofalno dolge. No, to velja za prva dva tedna v letu. Vedeti morate, da fitnesi in skupinske vadbe niso za vsakogar. Nekaterim bo bolj prijal dolg sprehod, drugi se najdejo v plesu, spet tretji čisto drugje. Kakšen je torej naš drugi cilj v letu 2021? Poiskati obliko gibanja, ki nam je všeč in si zanjo vzeti čas večkrat na teden.

Gibanje pomaga tudi pri duševnem zdravju.
3. Socialna omrežja brez meja

Se tudi vi kdaj ujamete v začaranem krogu brskanja po socialnih omrežjih? Čas je, da postavite meje in temu naredite konec. Novo leto pomeni nov začetek. Čeprav imajo družabna omrežja dokaj pozitiven vpliv na naše življenje, nam lahko prekomerna in nepravilna uporaba tudi škodi. Povzroči lahko celo motnje spanja, občutek tesnobe in depresijo. Priporočamo vam, da začnete z izklopom obvestil. Izogibajte se medijem vsaj eno uro pred in po spanju. V novem letu razvijte zdrav odnos z družabnimi omrežji in namesto pregledovanja enih in istih obvestil postorite kaj produktivnega.

Se tudi vi kdaj ujamete v začaranem krogu brskanja po družabnih omrežjih?

Ali ste si tudi vi zadali kakšne novoletne zaobljube? Bivanje.si vam želi srečno, uspešno in predvsem zdravo novo leto. In ne pozabite… Leto 2021 je vaše leto!

 

Povzeto po: theverygirl.com in zdravo.si