Dopust: Kaj vse morate pred odhodom še postoriti doma?

Ali tudi vi v kratkem odhajate na dopust? Daljši oddihi so za nekatere težko pričakovani, medtem ko drugim predstavljajo obilo stresa, ki je v veliko primerih čisto nepotreben. Za kaj vse je pametno poskrbeti še preden se odpravite na pot?
Poskrbimo za čist dom

Ko imamo v glavi dopust, je pospravljanje najbrž zadnja stvar, na katero sploh pomislimo. Kako doseči, da naši kotički tudi poleti ostanejo urejeni? Mar ni bolje, če se iz počitnic vrnemo v že pospravljeno stanovanje? Nikakršne potrebe ni po spomladanski generalki, pač pa so pomembne malenkosti. Pred dopustom odnesite smeti, pomijte posodo, posesajte po tleh, pobrišite mize, preverite, če je hrana dobro zaprta in podobno. Ali sploh obstaja še kaj hujšega kot to, da vas ob prihodu domov pozdravijo neprijetne vonjave iz shrambe ali hladilnika? Preveriti je potrebno, če imate doma kaj hrane, ki bi se v času vašega odhoda lahko pokvarila. Če jo imate, poskrbite, da jo pojeste ali pa jo podarite sorodnikom ali prijateljem. Nekaj dni pred odhodom nikar ne zapravljajte na hrani.


Pred odhodom na dopust poskrbimo za čisto stanovanje.
Elektronske naprave in radiatorji

Pred odhodom skozi vrata poskrbite, da izklopite vse elektronske naprave. S tem boste prihranili na energiji in se obenem izognili tudi morebitni škodi ob slabem vremenu. Zakaj bi porabljali več energije, kot je nujno, še posebno, če vas ni doma? Verjemite, tudi denarnica vam bo hvaležna.

Poskrbite tudi za radiatorje. V hladnejših mesecih jih nikar ne pozabite zapreti. Preden se vrnete, lahko prosite določenega skrbnika, da vam jih ponovno prižge in da se boste vrnili v prijetno topel dom.

Elektronske naprave naj bodo ugasnjene in izklopljene.
Rolete

V času dopustovanja se na delo odpravi veliko vlomilcev. Da ne bi bilo očitno, da vas ni doma, nikar ne spuščajte rolet. Pustite jih točno tako, kot jih imate takrat, kadar ste doma. Pomembno je, da na zunaj dom deluje čim bolu običajno.

Kdo bo skrbel za dom, ko vas ne bo?

Kljub temu, da ste že pred odhodom veliko postorili za vaše stanovanje ali hišo, je pametno, če si za čas, ko vas ne bo doma, priskrbite skrbnika. Dogovorite se lahko bodisi s prijatelji, družino ali celo s sosedom. Ti lahko poskrbijo za zalivanje rož, pošto, brisanje prahu, košnjo trate, skrb za domače živali in podobno. Ob prihodu domov se jim tudi primerno zahvalite in jih peljite na kakšno kosilo.

 

Povzeto po: dominvrt.si in dominvrt.si