Ljubljenčki in poletje: Kakšna nevarnost jim preti?

Visoke temperature in žgoče sončne žarke dobro prenaša le malokdo. V dolgih poletnih dneh so še posebno ogroženi naši ljubljenčki. Pogosto tega sploh ne opazimo, a moramo biti previdni pri naslednjih nekaj stvareh.

Živo srebro se že kar lep čas povzpenja nad 30 °C, kar pomeni, da je poletje na bliskovit način že doseglo svoj vrhunec. Pred nevarno vročino in vročimi sončnimi žarki moramo zavarovati tudi naše štirinožce. Kaj je dobro vedeti, da bodo ljubljenčki lažje prebrodili visoke temperature poletnih dni?


Dehidracija

Naši ljubljenčki poleti pogosto ne popijejo dovolj tekočine (tako kot mi). Priporočljivo je, da jim večkrat ponudimo vodo, tudi če jo odklonijo. Dehidracija je zelo nevarna stvar, saj poruši ravnovesje organizma, prav tako pa se drastično oslabi tudi sistem ohlajanja organizma. Štirinožnim prijateljem moramo zagotoviti zadostno količino sence. Za piko na i pa jim lahko privoščite tudi kakšno prhanje z vodo (a bodite pozorni, da temperature niso previsoke in voda premrzla, saj lahko doživijo šok). Priporočljivo je tudi plavanje, a pozor! Vse v mejah normale. Napor pri plavanju lahko povzroči dvig telesne temperature in s tem onemogoči ustrezno termoregulacijo.

Bodite pozorni, da se kuža pri plavanju ne napreza preveč.
Od vročine se zvrti

Vročina je za domače živali zelo nevarna. Toplotni udar oz. šokno stanje lahko povzroči notranje krvavitve, odpoved organov in celo smrt. Če torej opazite, da je vaš kuža ali maček izgubil občutek za orientacijo ali da se sploh ne odziva, je treba nemudoma poiskati pomoč veterinarja.

Skok na morje z ljubljenčkom s seboj prinaša več slabega kot dobrega. Res je, da morje mogoče nekaterim prija, a mnogi se raje hladijo nekje v senci, kjer je mraz. Če se skupaj s psom v avtu odpravljate na dopust, poskrbite, da se večkrat ustavite. Takrat naj se kuža malo zmiga, ponudite mu vodo in hrano. Pod nobenim pogojem ga ne puščajte samega v avtu, niti za minuto.

Opekline

Mnogim kužkom prija ležanje na soncu, a naj vas to ne zavede. Nevarnost opeklin je višja še posebno pri svetlejših pasmah z nepigmentirano koži in štrlečimi ušesi. Opekline pa lahko preprečimo. Psu s posebnimi kremami z zaščitnim faktorjem, ki so namenjene prav domačim ljubljenčkom, namažemo uhlje, gobček, pod nogami, spodnji del trebuha ter blazinice tačk. Te so še posebno občutljive, saj jim poleg sonca škoduje tudi vroč asfalt.

Poskrbite, da bodo vaši ljubljenčki imeli zadostno količino sence.

 

Povzeto po: dominvrt.si