Obnova hiše: Izognite se najpogostejšim napakam

Ali tudi vas kaj kmalu čaka projekt Obnova hiše? Že veste, kako se ga lotiti? Da bi delo teklo kot po maslu, imamo za vas nekaj napotkov, kako se spretno izogniti najpogostejšim napakam pri obnavljanju hiše ali stanovanja.
Zakaj se pojavijo napake?

Ko se nam zdi, da naša hiša ali stanovanje nimata več sveže oblike, če kateri od njiju stremi k razpadanju ali pa če si preprosto želimo, da bi izgledala novejša, se lotimo obnove. Največ napak pri gradnji je pričakovati ravno pri obnovi. Pogosto nam pot prekrižajo nedorečene odločitve, pomanjkljivo znanje, neprijateljski odnosi, nejasne informacije, splošna strokovna podhranjenost, slepo zaupanje in podobno. Samo za vas, cenjeni bralci, smo poiskali nekaj ključnih i, na katere morate biti pazljivi, ko se lotite obnove svoje rezidence. V preteklem članku pa si lahko preberete še nekaj najpogostejših napak pri urejanju notranjih prostorov.


Pred obnovo se posvetujte s strokovnjaki.
Slab začetek, slab konec

Največje in najbolj nehvaležne napake se zgodijo že med pripravami na obnovo. Obnova hiše mora biti dobro premišljena in natančno načrtovana od začetka pa vse do konca.  Svetujemo, da se pri tem koraku posvetujete z arhitekti ter energetskimi svetovalci. To so edini strokovnjaki, ki razumejo celotno stavbo. Nikar se ne pustite ujeti v past trgovcev in izvajalcev.

Trdni temelji

Ko govorimo o obnovi, vedno začnemo s temelji. K njim vključujemo ves obtemeljni prostor tako zunaj kot tudi znotraj stavbe. Veliko starejših hiš je celo brez temeljev, nekatere novejše imajo pasovne, tiste najnovejše pa se lahko pohvalijo s temeljno ploščo, ki v celoti na en mah reši kar dva največja problema. Govorimo o hidroizolaciji ter toplotni izolaciji. Prva nas zaščiti pred zunanjo vodo, s toplotno pa preprečimo kondenzacijo notranje bivalne vlage ter nastanek plesni.

Okna in vrata

Težave z okni največkrat nastopijo pri nekvalitetni vgradnji, predvsem pa pri obdelavi zunanjega obokenskega prostora. Kritične so predvsem špalete ter način vgradnje senčil ter zunanje okenske poličke.

Fasada

Še posebno pozornost moramo nameniti vsem betonskim elementom, ki pridejo na fasado. Največ komplikacij nastopi pri “sendvič zidu”, kjer se betonska plošča, balkon in včasih celo venec potegnejo od zunanje stene. Izolirati je potrebno tudi betonske stebre, mesta okrog roletnih in elektroomaric ter vse morebitne zidane okraske na fasadi.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si