Fasada – kako izbrati pravo barvo?

Fasada ni le izraz za zunanjo barvo hiše ali stanovanjskega objekta. Je veliko več. Fasada je nekakšna obleka, prvi stik doma z okoljem, v katerem prebivamo.


Poleg same barve je pomembna kvalitetna izolacija. Če živite v starejšem objektu, je morda čas da razmislite o novem fasadnem sistemu. Kakovostna fasada je pametna naložba, ki vam bo omogočila dolgoročno zaščito vašega doma.

 

Kdaj je fasada kakovostna?

Kakovostna toplotna izolacija vam bo prihranila veliko stroškov pri ogrevanju in hlajenju vašega objekta. Ščitila vas bo pred mrazom, vročino, hrupom in požari.

Čeprav je kakovost vedno na prvem mestu, ne smete pozabiti na videz zgradbe. Ljudje smo vizualna bitja in vsak si želi, da bi bil njihov dom prijeten na pogled. Kakšna bo barva fasade je stvar posameznika. Možnosti barvnih kombinacij in vzorcev je nešteto.

Zakona, ki bi določeval barvo fasade v določenem okolju, načeloma ni. Priporočamo pa, da pri izbiri barve za fasado popazite tudi na skladnost z vašim okoljem. Fasada naj ne kazi njegovega videza.

Pri izbiri barve za fasado se morate zavedati, da bo ta ostala z vami kar nekaj časa. Povprečno jo človek zamenja le 2x v življenju. Kričečih odtenkov se lahko hitro naveličamo, zato arhitekti priporočajo izbiro nevtralnih barv.

 

Kdaj je pravi čas za novo fasado?

Takšnega projekta se je pametno lotiti v časovnem razponu od zgodnje spomladi pa vse do pozne jeseni. Delo je močno odvisno od vremenskih razmer. Za izdelavo fasade naj temperature zraka in zidne podlage ne bi smele pasti pod 5 stopinj Celzija, ne smejo pa biti višje od 35 stopinj Celzija. Dela se je najpametneje lotiti  v obdobju suhega vremena.

Pri fasadi je torej poleg zunanjega videza pomembna tudi kakovost. Zadeve se ne lotite prehitro. Najprej dobro razmislite. To velja še posebej za barvo. Izogibajte se kričečim odtenkom. Če v svoje odločitve niste prepričani, se rajši posvetujte s strokovnjaki.

 

 

 

Povzeto po: Dominvrt.si