Adventni koledar – ali že poznate njegovo zgodovino?

Prišel je december in z njim adventni čas. Advent ali adventni čas je čas pred božičem in je namenjen pričakovanju Jezusovega rojstva. Obstajajo številne tradicije odštevanja dni do božiča, kot sta npr. adventni venček in adventni koledar. Adventni koledar postaja vse bolj popularen, njegova zgodovina pa je znana le peščici ljudem. Kako je adventni koledar pravzaprav nastal?


Kaj je advent?

Advent izhaja iz latinske besede adventus in pomeni prihod. Gre za čas pred božičem (4 nedelje), v bogoslužju pa je namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda na svet. Čeprav izraz izhaja iz krščanstva, ga uporabljajo tudi neverujoči. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. Datumi začetka so iz leta v leto drugačni, gibljejo se od 27. novembra pa tja do 3. decembra.

Začetki adventnih koledarjev

Adventni koledarji običajno časovno ne upoštevajo adventnega obdobja. Vsako leto se začnejo s 1. decembrom in zaključijo na božični večer ali božični dan. Danes so adventni koledarji ponavadi izdelani iz kartona, v katerega je izrezanih 24 ali 25 majhnih vrat. Vsak dan odpremo 1 vratca, notri pa nas čakajo različna presenečenja (sličice, biblijski verzi, čokolada, itd.). Ta tradicija sega v sredino 19. stoletja, ko so nemški protestanti na svoja vrata s kredo risali črte ali prižigali sveče in tako odštevali dneve do božiča.

Prvi tiskani adventni koledarji

Gerhard Lang velja za prvega proizvajalca tiskanih adventnih koledarjev že v zgodnjem 20. stoletju. Približno ob istem času je nemški časopis v svoje izvode vključil adventne koledarje. Služili naj bi kot darila bralcem. Gospoda Langa je za takšno idejo navdušila njegova mati, ki mu je v otroštvu podarjala koledarje s štiriindvajsetimi sličicami. Sam je koledar nadgradil z majhnimi vrati, kasneje pa je njegov izdelek postal komercialni uspeh v Nemčiji.

Adventni koledarji danes

Dandanes obstaja mnogo različnih adventnih koledarjev. Eden najdražjih, ki je kdajkoli prišel na police, je bil koledar v obliki božičnega drevesca. Meril je 122 centimetrov. Za vratci se je skrivalo 24 koščkov čokolade proizvajalca Green&Black. Cena tega adventnega koledarja je bila vrtoglavih 50.000 dolarjev!

V Guinnessovo knjigo rekordov se je zapisal kar 70 metrov visok adventni koledar. Zgrajen je bil leta 2007 na železniški postaji St. Pancras v Londonu.

Dandanes vam je na voljo malo morje adventnih koledarjev. Kakšen pa je vaš? Ga kupite v trgovini ali ga izdelate kar sami?

 

Povzeto po: Mentalfloss.com