Hišni ljubljenčki – kakšne so njihove prednosti in slabosti?

Skrb za domačo žival ni mačji kašelj. Hišni ljubljenčki zahtevajo čas, razumevanje in disciplino. Vsak si želi imeti prijetnega in toplega ljubljenčka h kateremu se lahko stisne, kadar mu je hudo. A mnogi precenijo odgovornost in stroške, ki jih s seboj prinašajo hišni ljubljenčki. Če ste v dilemi, ali ste pripravljeni za domačo žival, si lahko v nadaljevanju preberete nekaj prednosti in slabosti hišnih ljubljenčkov.

Prednosti

1. Večja varnost

Ena večjih prednosti domače živali je povečana varnost. To velja še posebno za pse večje rasti. Lajajoč pes nas opozarja na nepričakovane in nezaželjene obiskovalce, prav tako pa nas čuva tudi na večernih sprehodih. Tudi manjši hišni ljubljenčki nas opozarjajo na nevarnost, kot  npr. spuščanje plina ali požar. Če premišljujete o nakupu domače živali, ne pozabite, da bo vaša odločitev vplivala  na varnost.


2. Ljubezen in potrpljenje

Ne glede na to, katere vrste je vaš hišni ljubljenček, boste od njega zagotovo deležni neizmerne hvaležnosti in ljubezni. Vaš ljubljenček vam bo zmeraj na voljo, da vas potolaži po slabem dnevu. Živali nas lahko veliko naučijo. Še posebej pri manjših ljubljenčkih se moramo naučiti biti potrpežljivi. Že samo vzgajanje zahteva veliko potrpljenja. S tem lahko tudi naše otroke naučimo nežnosti in razumevanja ne le živali, pač pa tudi drugih ljudi.

Od vašega ljubljenčka boste zagotovo deležni neizmerne hvaležnosti in ljubezni.

Slabosti

1. Odgovornost

Po drugi strani je skrb za ljubljenčka ogromna odgovornost. Lahko bi jih primerjali kar z otroci. Vaša žival se lahko zanese le na vas. Če ste oseba z zelo natrpanim urnikom ali pa dvomite o odgovornosti vaših otrok, vam priporočamo nakup malih živali, kot je npr. hrček.

 

2. Strošek

Na žalost še eno izmed slabosti predstavlja ogromen strošek. Tako kot ljudje, morajo tudi živali biti zdrave in vesele. Preden se odločite za žival, razmislite o stroških za veterinarja. Ti vključujejo obvezna cepljenja in redne rutinske preglede. Zunanji ljubljenčki so bolj nagnjeni k raznim infekcijskim okužbam.

Skrb za domačo žival ima ogromno prednosti in tudi slabosti. V članku smo vas seznanili z najbolj pomembnimi. Čeprav nam ljubljenčki predstavljajo veliko skrb in odgovornost, se nam ob koncu dneva oddolžijo z neizmerno hvaležnostjo in ljubeznijo.

 

Povzeto po: Lifehack.org