Vrtnice – kako jih gojimo?

Vrtnice sodijo med ene najbolj priljubljenih in najlepših cvetočih grmovnic. A se sajenje rožnega vrta vrtnarjem začetnikom lahko zdi težavna naloga. Pa vendar ni potrebno, da vam takšno opravilo povzroča preglavice. Potrebna sta le ustrezno sajenje in skrb. Tako lahko skoraj vsak postane uspešen pri tej dejavnosti. Več informacij o gojenju vrtnic izveste v spodnjem besedilu.


Navodila za gojenje vrtnic

Vrtnice posadimo na mesto, ki dnevno dobiva vsaj 6 ur sončne svetlobe. Pomembno je tudi, da jih posadimo v dobro prepustno, rodovitno prst. Mirujoče vrtnice posadimo zgodaj spomladi (ali jeseni). Lončnice lahko posadimo kadarkoli med spomladanskim in jesenskim časom, a je najbolj priporočljivo spomladi. Če sadimo vrtnice z golimi koreninami, jih pred sajenjem pustimo namočene v vodo vsaj 24 ur. Grme vrtnic posadimo približno pol metra globoko. Poskrbimo, da je jama tako velika, da je dovolj prostora za korenine. Prekrijemo s prstjo, dodamo preperelo gnojilo in zalijte. Okoli sadike nanesemo še dodatno prst (ta korak za že aktivno rastoče vrtnice ni potreben).

Kako skrbimo za vrtnice?

Za splošno zdravje in vitalnost vrtnic je potrebno, da zanje dobro skrbimo; še posebej pomembno je zalivanje. Vrtnice skozi svojo dobo rasti (spomladi) tedensko potrebujejo najmanj 2 cm vode. Čeprav je zalivanje po listih primerno pred začetkom nove rasti, je bolj priporočljivo, da vrtnice na površju prsti, v katero so posajene, zalivamo s cevmi ali s podobnimi pripomočki. Rožni grmi so zelo nagnjeni h glivičnim obolenjem, kot so na primer črna listna plesen ali pepelovka, še posebej v primeru preveč namočenih listov. Vrtnice pognojimi spomladi; pozorno sledimo navodilom na embalaži. Vsakoletno spomladansko dodajanje preperelega gnoja je priporočljivo. Mulčenje rožnega grma ohranja vlažnost rastline in jo ščiti pred zimo.Ko skrbimo za vrtnice, prav tako ne smemo pozabiti na obrezovanje. To počnemo, ko rastlina spomladi dobi prve zametke listov. Obrezujemo približno 6 mm nad rožnim popkom in odrežite šibke, suhe in nezdrave veje.

Misel o gojenju in vzdrževanju lastnega rožnega vrta naj vas ne srbi, saj je veliko lažje kot si morda mislite. Ključ do uspeha je le, da vrtnicam priskrbite, kar potrebujejo, in kot bi mignili, pred seboj boste imeli prekrasne rožne cvetove.

 

 

Povzeto po: Garden Design