Pomanjkanje prostora – kaj storiti?

Pomanjkanje prostora je postal čisto vsakdanji problem. V mnogih primerih težava ni v velikosti prostora, ampak v skladiščenju in slabi organizaciji vaše lastnine.

Mnogi se sprašujejo zakaj jim primanjkuje prostora, pa čeprav ga imajo več kot drugi ljudje, ki se s tako stisko ne srečujejo. Glavni razlogi za pomanjkanje prostora so prekomerno kopičenje nepotrebnih stvari, slaba organizacija in nepremišljeno izkoriščanje prostora. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov, ki pripomorejo k boljši organizaciji prostorov.


Občutka, da nam primanjkuje prostora, se lahko znebimo že z rednim pospravljanjem in pravo izbiro pohištva. Ljudje zelo radi kopičimo stvari. Odličen dokaz za to je naša garderobna omara. Koliko oblačil v vaši omari pravzaprav nosite in koliko jih že kar lep čas leži v kotu?

V omaro lahko vgradite dodatne police.

Garderobne omare

Kot že prej omenjeno, se nas večina kar naprej spopada s premajhno omaro. Garderobna omara je največkrat glavni vir neizkoriščenega prostora v spalnicah. Večino prostora v omarah zavzame drog za obešanje oblačil, polic pa nam primanjkuje. Če se srečujete s tem problemom, vam svetujemo, da v svojo garderobno omaro in nenazadnje tudi na njena vrat

a vgradite dodatne police in predalnike. Oblačila, ki jih ne uporabljate, bodisi zaradi letnega časa ali jih ne potrebujete več, pa pospravite v za to namenski kot ali polico. Za dodatno optimizacijo prostora vam svetujemo, da svoje obleke zlagate in da vsakemu kosu oblačila namenite svoj prostor. Oblek, ki jih ne nosite več, se znebite in jih darujte v dobrodelne namene.

Kopalnica

V kopalnici sproti odstranjujte prazne embalaže šamponov, gelov in zobnih past. Umazana oblačila in brisače perite redno. Ne pozabite odnesti smeti. Redno preverjajte vaš zaboj z zdravili in odstranite vse, ki jih ne potrebujete ali pa imajo pretečeni rok uporabe.

Pisarna

V zadnjih nekaj letih je popularno minimalistično pohištvo s plitkimi predali in skoraj nič prostora za pospravljanje stvari. To pa ni povsem idealno, če se spopadate s pomanjkanjem prostora. Svetujemo, da se pri izbiri pohištva odločate za takšno pohištvo, ki ima lahko več funkcij. Npr. namestno minimalistične mize kupite raje takšno, ki ima več predalov in polic. Pohištvo z večimi funkcijami je kot nalašč za ljudi, ki radi kopičijo stvari.

 

Pohištvo ima lahko več funkcij

Ugotovili smo torej, da so glavni krivci pomanjkanja prostora slaba organizacija, prekomerno kopičenje stvari in nepremišljeno izkoriščanje prostora. Dobro moramo premisliti, kaj zares potrebujemo in česa ne, ter na podlagi tega tudi ukrepati.

 

Povzeto po: Dom in vrt