Domače živali – kako poskrbeti za njih med prazniki?

Domače živali v hladnih zimskih dneh potrebujejo več pozornosti. Še posebej tiste, ki večino časa preživijo na prostem. Kaj storiti?

Oskrba za pse

Vsaka domača žival ima drugačno oskrbo. In prav vse domače živali si zaslužijo primerno oskrbo. Psom, ki so pozimi na prostem, moramo primerno urediti hiško. Ta naj bo toplotno izolirana in nekoliko dvignjena od tal.  S tem bomo preprečili vdor vode in vlage. Hiška naj ima zastor na vhodu, tako bomo namreč preprečili direkten vdor hladnega zraka. Na tleh naj bo ležišče iz materiala, ki bo psa grel (npr. odeja).


Pse je v zimskem času priporočljivo razgibati s sprehodom.

Poleg toplega zavetja moramo poskrbeti, da bo naš kuža v teh hladnih dneh dobil zadostno količino zdrave in obenem tudi kalorične hrane. Priporočamo brikete, saj je manjša možnost da zmrznejo. Bodite pozorni tudi na vodo. Potrebno jo je preveriti večkrat na dan, saj obstaja velika možnost da zmrzne.

Pse je priporočljivo razgibati. Tako se namreč še bolj ogrejejo. Peljite ga na sprehod ali pa ga ogrejte z intenzivnim gibanjem (npr. metanje žogice, palce). Pazite na ledene površine, saj se v tem času lahko pripetijo razne nezaželjene nesreče.

Oskrba mačk

Tudi mačke potrebujejo toplo zavetje v zimskem času. Uredimo jim ležišče s toplo podlago v delu hiše, kjer se večkrat zadržujejo (npr. drvarnica, garaža, kurilnica). Prav tako jim ponudimo zadostno količino hrane in pijače.

Naše domače živali moramo še posebno zaščititi v prazničem času. Največjo nevarnost nam takrat predstavljajo pirotehnična sredstva. Pokanje petard in spuščanje raket pri domačih živalih povzroča hud stres, jih plaši, v najslabšem primeru pa jih tudi fizično poškoduje (raztrganine, povoženje zaradi strahu in pobega od hiše,…). Da bi kaj takšnega preprečili, je najbolje, da v tem času naše ljubljenčke namestimo v notranje prostore in jih tako zaščitimo pred zvočnim in svetlobnim delovanjem pirotehničnih sredstev.

Pirotehnična sredstva živalim povzročajo hud stres.

Domačim živalim se moramo v prazničnih dneh še bolj posvečati, kot ostale dni v letu. Poskušamo jih zamotiti z igro in glasbo. Vsekakor vam odsvetujemo, da jih puščate same in vas obenem spodbujamo na čim manjšo uporabo pirotehničnih sredstev. Preden jih uporabite, pomislite na vaše ljubljenčke in presodite, ali jih je vredno postavljati v nevarnost za nekaj trenutkov zabave.

 

 

 

Povzeto po: Društvo za zaščito živali Pomurja