Finančni konstrukt gradnje – predfaze

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste v trgovini kupili hlače, saj ste jih nujno potrebovali, in v izložbi naslednje trgovine ugotovili, da je tam ta kos tekstila cenejši in morda vam celo bolj pisan na kožo? Tako se vam lahko zgodi tudi pri gradnji, če le-te ne načrtujete dovolj. Govorimo o odločitvah srca in glave. Srce večkrat vodi odločitve, ki se lahko izkažejo kot boljše ali pa neprimerno slabše. Glava pa včasih povzroča prekomerno razmišljanje, »cincanje« in čakanje na pravi trenutek in pravo ponudbo, ki jim morda nikoli ne bo. Koga torej poslušati pri gradnji?

Pred začetkom gradnje je potreben finančni plan. Če ne predvidimo stroškov, materialov, ki jih želimo in potrebujemo, vseh dokaj majhnih instalacij, je lahko razlika med pričakovanimi stroški in dejanskimi stroški neprimerno velika.


PREDFAZE ali ja, tudi dokumentacija stane

Gradnja hiše je največji finančni zalogaj in časovno najdaljši projekt v našem življenju. No, v življenju večine tistih ljudi, ki se zanj odločijo. Prvič se s stroški srečamo že ob iskanju lokacije. Nakup parcele, notarski stroški in morda lahko že tu omenimo zavarovanje ter kredit. Za vse to bomo odšteli kar nekaj denarja. Bistvenega pomena bo seveda podatek, ali je parcela že vaša, morda podedovana ali jo boste morali še odplačati.

Ko imamo lokacijo, sledijo stroški pridobivanja dovoljenj za gradnjo. Prva takšna dokumentacija je lokacijska informacija, torej listina, katera nam da vedeti, ali je naša parcela zazidljiva ali ne. Za slednjo boste pridobili in plačali takso na pristojni občini. Geodetski posnetek, ki nam bo povedal relief na lokaciji in območje, kjer se nahaja, je naslednja točka in naslednji strošek. Te informacije in posnetke potrebujete pred najemom projektanta oziroma arhitekta. Slednjega boste seveda tudi plačali, cene pa se gibljejo okoli 3.000 €. Sledi pridobivanje gradbenega dovoljenja. Potrebna dokumentacija je  vredna svojega denarja. Govorimo o prispevkih za vodo, elektriko, komunalni prispevek in seveda plačilo vlog za pridobitev služnosti.

Po odobrenem gradbenem dovoljenju sledijo še drugi stroški gradbene dokumentacije. Vaš projektant vam pripravi vodilno mapo. Vi pa plačate še nekaj taks in ostalih, na prvo oko minimalnih stroškov v primerjavi s celotnim stroškom hiše. Ta del od lokacijske informacije dalje lahko stane tudi okrog 8.000 €, a plačila arhitekta v tem delu še nismo računali.

Ali lahko verjamete, da še nismo pri temeljni plošči? Manjka nam zakoličba hiše, elektro omarica, priklopi vodovoda in elektrike. Tu boste odšteli še dobrih 1.900 €.

Ko je dokumentacija urejena, je čas, da se posvetimo pravim fazam, ko bomo dejansko spremenili tisto nekaj zemlje, ki je namenjena našemu domu. Tu pa se začnejo tudi novi stroški. Več o naslednjih stroških in višini le-teh preberite v nadaljevalnem članku.

VIRI:

www.podsvojostreho.net

www.mojmojster.net

www.slonep.net

www.nepremicnine123.com