Izognite se stresni selitvi

Različne življenjske situacije usmerjajo tok našega vsakodnevnega življenja in nas postavljajo pred nove izzive – selitev v nov dom je prav zagotovo eden izmed njih.


Poskrbite, da se z dobro organizacijo izognete stresu in s pomočjo spodnjih nasvetov selitev doživite kot prijeten prehod v novo poglavje vašega življenja in ne kot nočno moro in še eno neprijetnost več.

Selitev se začne z razmislekom o vašem življenjskem slogu

Še posebej, če se niste nikoli v življenju selili, se vam nikoli ni bilo potrebo spraševati o smislu stvari, ki ste jim skozi leta dovolili vstopiti v vaše bivanjsko okolje. Mnoge so morda ležale na policah in omarah, brez da ste jih kdaj koli uporabili. Selitev je idealna prilika, da na novo premislimo o stvareh ki so za nas pomembne in o stvareh ki jih ne potrebujemo več.

Odstranite navlako

Preden začnete polniti škatle, najprej odstranite navlako. Šele ko ste temeljito pospravili sedanje stanovanje, odprli vsak predal in omaro ter pregledali vsebino, veste, kaj od tega bi radi nesli s seboj v svoj novi dom.

Razvrščanje

Stvari iz vsakega prostora razvrstite v 4 kategorije: zavržem, podarim, prodam, obdržim.

Pri tem bodite pošteni do sebe – stvari ki jih resnično niste uporabljali več mesecev ali let, vam najbrž ne bodo koristile niti v prihodnje in je čas da se od njih poslovite.

Pakiranje

Pakirajte po kategorijah : npr. spalnica, kopalnica, kuhinja…. Ta korak res vzame nekoliko več časa pri pakiranju, a ga tudi ogromno prihrani po vselitvi; vse stvari so že razvrščene, hkrati pa tudi veste, koliko prostora bodo zagradile in kam jih je najbolje pospraviti.

Uporaba prozornih plastičnih zabojnikov je idealna za shranjevanje občutljivejših predmetov. Njihova prednost je tudi ta, da brez odpiranja vemo kakšna je njihova vsebina.

Če se odločite za kartonaste škatle, ki so  zagotovo okolju najbolj prijazen način shranjevanja, jih opremite z napisi (npr. posteljnina, posoda, kozmetika itd.).

Vakuumske vrečke so odlična rešitev za zmanjšanje prostornine sezonskih oblačil, debelejših odej in vzglavnikov.

Dokumente in ostale pomembne listine in predmete imejte skrbno ločene od ostale prtljage. V celotnem procesu selitve morajo biti konstantno v vašem dosegu v kolikor jih potrebujete. Najti jih morate “miže”. V to kategorijo spadajo denarnica, plačilne kartice, prenosni računalnik, telefon, dokumenti, ključi itd.

V kolikor selite pohištvo in večje predmete s pomočjo selitvenega servisa vso lastnino ustrezno zaščitite in poslikajte, da je v primeru poškodb vidno njeno stanje pred transportom.

Dan pred odhodom:

Ločeno od vseh stvari si pripravite kovček po principu ročne prtljage ki jo nesete na letalo. V njej mora biti vse najnujnejše kar potrebujete za vsaj dva dni življenja (garderoba, kozmetične in higienske potrebščine, zdravila itd. ). S tem se izognete brskanju po škatlah in paničnemu iskanju stvari.