Izpitno obdobje – kako se naučiti čim več v čim krajšem času?

Izpitno obdobje je tako rekoč že pred vrati in nekateri študentje so se že pridno lotili učenja. No, takšnih je le peščica študentov. Velika večina pa svojo usodo prepusti višji sili in z učenjem prične nekoliko kasneje – večer pred izpitom.

Če ste tudi vi med slednjimi in če obupano iščete trike za hitrejše učenje, namesto da bi se dejansko učili, je to pravi naslov za vas. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj namigov, kako se naučiti čim več v čim krajšem času za izpitno obdobje.


1. Znebite se motenj

Izpitno obdobje zahteva veliko koncentracije. Za bolj uspešno in hitrejše učenje se znebite vseh motenj. Glavne motnje so dandanes socialna omrežja in tehnologija nasploh. Priporočamo, da si na vaš telefon, tablico ali računalnik naložite aplikacijo za blokiranje dostopa do socialnih omrežij. Preden zavijete z očmi; ne, ne boste jih blokirali za vse večne čase. Dovolj je že ena ura.

2. Čas za učenje

Nekateri se lažje učijo zgodaj zjutraj, drugi pa pozno ponoči. Poskusite ugotoviti, kateri čas v dnevu vam najbolj ustreza in se tega držite.

3. Zapiski

Med učenjem za izpitno obdobje si delajte zapiske. Raziskave so pokazale, da vam bo pisanje zapiskov pomagalo pri hitrejšem in bolj učinkovitem učenju. Pri zapisovanju snovi pa uporabljajte različne barve, rišite skice itd. Tako bo učenje manj dolgočasno in ob enem tudi bolj učinkovito.

4. Spanec

Poskrbite za dober spanec. Ne učite se pozno v noč. Če nismo naspani, naši možgani ne funkcionirajo tako dobro. Posledično vam bodo naučene informacije preprosto kar izpuhtele iz glave.

5. Zajtrk

Pred izpitom pojejte zajtrk. Nikar ne hodite s praznim želodcem. Tako ne boste povsem pri stvari. Mislili boste le na hrano in ne na snov. Pojejte nekaj lahkotnega. Izogibajte se težki in mastni hrani. To vas bo namreč naredilo bolj zaspane. Prav tako popijte kakšen kozarec vode. Raziskave so namreč pokazale, da tisti, ki popijejo vodo pred testom, mislijo hitreje in uspešneje.

Kako pa se vi učite za izpitno obdobje? Že upoštevate zgornje namige?

 

Povzeto po: studyinternational.com