Kako se izogniti gripi in prehladu?

Letošnje “zimsko” vreme je precej muhasto. Nenavadno toplim obdobjem sledijo hladna, nato spet topla itd. Posledica teh so marsikatere zdravstvene tegobe, najbolj razširjeni pa so prehladi. Kako pravilno ukrepati proti prehladu?

1. Zaužijte več vitamina C

Vitamin C je antioksidant, ki pomaga ohranjati zdrave celice v našem telesu. Zato v svoj vsakdan vključite nekaj hrane, obogatene z vitaminom C. Začnite dan z grenivko ali smutijem, ki vsebuje pomarančo, jagode in špinačo. Za kosilo si namesto sladice privoščite kakšen kivi. To je zelo lahek in predvsem učinkovit ukrep proti prehladu.


Pomaranča in grenivka sta obogateni z vitaminom C.

2. Počivajte

Če se vam zdi, da se vas nekaj loteva, upočasnite svojo dnevno rutino. Vzemite si čas za počitek, popijte veliko tekočine in ne telovadite. Ko je vaš imunski sistem oslabljen in pod stresom, je edini protistrup za vse spanec. Ne počutite se slabo, če preskočite kakšno vadbo. Pretirana vadba bo vašemu telesu odvzela osredotočenost na boj proti prehladu.

Privoščite si počitek.

3. Probiotiki

Probiotiki so, preprosto povedano, koristne bakterije. Lahko izboljšajo delovanje imunskega sistema. Probiotiki krepijo obrambno sposobnost črevesne sluznice in preprečujejo priprenjanja škodljivih mikroorganizmov na sluznico črevesja. Ste vedeli, da kar 70 % celic odgovornih za imunski sistem izvira iz črevesja? Da bi v času gripe in prehlada v svoje telo vnesli dovolj probiotikov, pojejte kakšen jogurt ali kefir. Prav tako lahko obiščete trgovino s prehranskimi dopolnili in probiotike kupite v kapsulah.

4. Izogibajte se dotikanju obraza

Vaše dlani so polne bakterij. V obdobju grip in prehladov se izogibajte nepotrebnemu dotikanju vašega obraza. Naj bo to igranje z lasmi ali stiskanje mozoljev. Temu se izogibajte! Če se že morate dotakniti obraza, uporabite zunanjo stran roke.

5. Razkužilo

Naj bo razkužilo vaš najboljši prijatelj. Priskrbite si manjšo stekleničko in jo imejte vedno pri roki. Razkužite si roke ko izstopite iz avtobusa, ko odprete vrata na javnem stranišču in ko se rokujete s prijatelji ali sodelavci.

6. Osebna higiena

Pazite na osebno higieno in izogibajte se deljenju osebnih predmetov kot so zobne ščetke, brisače, kozarci itd. Mogoče se vam ta ukrep zdi povsem samoumeven, a nekateri se še vedno požvižgajo nanj.

 

Povzeto po: www.glamour.com