Jutranja oseba: kako se zjutraj lažje zbuditi?

Jutra so za nekatere zelo naporna. Zvok budilke je postal že prava nočna mora, vonj po kavi pa se zdi vedno manj privlačen, kajne? Za vse zaspance smo poiskali nekaj trikov in nasvetov, kako postati jutranja oseba.

1. Izogibajte se poznim uram

Postati jutranja oseba sploh ni nemogoče! Potrebujete le zadostno količino spanca. Človek potrebuje 7–9 ur spanca na dan. Koliko ljudi dejansko nameni toliko časa spanju? Odgovor: Ne veliko. Toda spanec je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki dobijo 7–9 ur spanja, boljši spomin, večjo koncentracijo, nižji krvni tlak in hitrejši metabolizem.


Izogibajte se poznim uram in se v posteljo odpravite 5 minut prej.

Da bi postali jutranja oseba, priporočamo, da se vsak večer v posteljo odpravite 5 minut prej. Tega se držite vsak dan. V samo dveh tednih boste svoj spanec podaljšali za več kot eno uro. Posledično zgodnja jutra ne bodo več tako grozljiva.

2. Izogibajte se elektroniki

Dandanes je že povsem običajno, da pred spanjem in tudi zjutraj pregledamo socialna omrežja, elektronsko pošto in novice na telefonih, tablicah ali računalnikih. Z brskanjem po spletu tako lahko porabimo 20 minut ali celo več. V tem času bi lahko postorili kaj koristnega, kajne? Opustite to navado in vsaj 30 minut pred spanjem in po vstajanju ne preverjajte vaših elektronskih naprav.

Počitek in elektronika ne sodita skupaj.

3. Naravna svetloba

Naravna svetloba bo vašemu telesu dala vedeti, da je čas, da se zbudite. Zjutraj, ko vstanete, odgrnite zavese in žaluzije. Za še učinkovitejšo budnico odprite okna in prezračite sobo.

Poskrbite za naravno svetlobo.

4. Naj postane navada

Vstajanje v zgodnjih urah naj vam pride v navado. Da pa to postane navada, je potreben čas, da se vaše telo navadi na spremembo. Tudi med vikendi se potrudite vstati tako zgodaj kot med delovnikom.

Kaj pa vi? Ste bolj jutranja oseba ali jutra preprosto prezirate? Ali že upoštevate katerega izmed zgoraj opisanih nasvetov in trikov?

Povzeto po: theeverygirl.com