Kombinacije stilov: JAPANDI

Sodoben dom že nekaj časa ni plod le enega trenda. Vsako leto prihajajo v obtok nove smernice urejenosti vašega doma, kakšni elementi naj ga sestavljajo in kaj je tista pika na i to leto, ki bo vaše stanovanje naredila modno.

V 2019 je to mešanica japonskega in skandinavskega sloga imenovanega Japandi. Gre za kombinacijo sodobno-rustičnega pridiha skandinavskega sloga z oblikami in tradicionalno eleganco japonskega oblikovanja. Če torej povzamemo, gre za sodobni pridih skandinavskega sloga, ki je kombiniran z eleganco japonskega in s tem ustvarja obliko bogatega in toplega minimalizma.


Kje so torej stičišča obeh stilov, ki se jih bo v 2019 povezovalo v oblikovalsko brezčasnost?

Lastnosti japonskega in skandinavskega stila se srečajo predvsem v eleganci. Vsaka v svoji smeri, a vendar ob vstopu v prostor, ki je zasnovan po katerem izmed teh stilov, občutiš eleganco in minimalizem. Slednji je viden predvsem v uporabi elementov, ki so funkcionalni. Stremi k temu, da v svoj dom ne vnašamo nepotrebnih stvari. Lep primer je minimalna uporaba dekorja, ki ni namenjen izključno dekoriranju stanovanja in nosi dodatno, uporabno plat. Z rekom in filozofijo »Manj je več.« pridobita torej njuno glavno lastnost: uporabno izkoriščanje prostora. Funkcionalnost bivanjskega prostora v obeh stilih tako doseže vrhunec.

Kontrast je ključ

Skandinavski stil je poln kontrastov. Gre za stil, kjer se združujeta toplina dodatkov, kot so blazine in odeje, ki ustvarjajo domačnost in udobje doma ter nevtralnost, skoraj hladnost pastelnih in nevtralnih barv.

Na drugi strani pa japonski stil, ki včasih izžareva pretirano eleganco in s tem hladnost, kontrastno temu pa s svojo barvno paleto doda prostoru toploto.

Če torej primerjamo kontrasta obeh stilov, je prvi seveda barvni kontrast, kjer se združuje nevtralnost z barvno močjo, in izžarevana toplota enega, ki jo ubija hladnost drugega stila. Potem je tu še kontrast svetlega lesa v kombinaciji s popularnimi temnimi japonskimi toni. Govorimo o prostoru, kamor je postavljena temnejša baza z dodatki nevtralnih senc.  Celoten stil ni tako črno-bel, ampak se s sivinami dopolnjuje do harmoničnosti.

Harmoničnost opreme

Pri pohištvu opazimo, da je les glavni element tega kombiniranega stila.

Skandinavske oblike čistih linij in japonske elegantne, polne ter zaobljene linije se združujejo v harmonijo, ki ustvarja edinstvene teksture. Harmoničnost dodajajo mešani toni lesa, naravni, ki izhajajo iz skandinavskih trendov, in toni barvanega lesa iz japonskih.

Dodatki tvorijo harmonijo domačnosti in udobnosti. Slednji so, kot je značilno za japandi, funkcionalni. Skandinavski stil prinese udobje s tekstilom, blazinami, odejami, namiznimi pogrinjki, medtem ko japonski prinese hladno eleganco z vazami. Vaze spomnijo, da je neizogiben dodatek k novemu trendu rastlinje. Rastlinje doda še zadnjo piko na i k povezovanju sobe, oblikovane po povzpenjajočem se trendu japandi, v celoto.

Japandi ni le način opremljanja vašega domovanja, pravijo da je to filozofija, ki išče popolnost v nepopolnosti. Osredotoča se na japonsko ljubezen do kontrasta in balansa ter skandinavsko natančnost in udobje. Vaš prostor bo s tem trendom pridobil izreden pomen, saj je prav uporabnost prostora in organiziranost le-tega pomembna lastnost oblikovalskega trenda 2019.

Če torej obožujete, da vas v vašem življenju obdaja udobje v vseh segmentih, in estetiko vidite v živih in izrecno toplih barvah, ta stil zagotovo ni za vas. V nasprotju pa ob iskanju, kako iz ponujenega prostora iztržiti največ in kako vašo filozofijo o čistoči, minimalizmu in eleganci pretvoriti tudi v prostor, ki vas obdaja, je prav ta stil, ki se je prvič pojavil v 2017, primeren, da ga raziščete in svoje prostore posvetite njegovemu redu.

VIRI:

https://freshome.com/japandi-trend/

https://www.italianbark.com/japandi-interior-trend/

http://handgdesigns.com/japandi/