Včasih je odpadek nov začetek

Recikliranje je tako popularno zadnje čase, da se nam zdi, da tudi mi konstantno zasipamo svoje bralce z uporabnimi informacijami o krožnem gospodarstvu, filozofiji zero waste in o tem, kako finančno ugodna je odločitev, da kakšno stvar ponovno uporabimo ali pa ji damo nov pomen v našem življenju. Spet smo na tej točki, ko imamo za vas še eno rešitev, kako izkoristiti, tokrat kuhinjske odpadke in razveseliti svojo denarnico.

Če obožujete zelenjavo, je to pravi članek za vas. Skozi leto proizvedemo veliko organskih kuhinjskih odpadkov, a jih lahko ponovno uporabimo že kmalu po tem ko smo jih zavrgli. Do sedaj smo jih vedno uporabili kot kompostno gnojilo, da je bila nova zelenjava, ali karkoli smo že posadili, primerno gnojena. Tokrat pa vam ponujamo priložnost, da organske odpadke uporabite ponovno kar v njihovi prvotni funkciji. Verjamemo, da ste tudi vi zaznali nov trend, ko ljudje gojijo po svojih domovih avokado. Gojenje slednjega niti ni tako težko. Seme namreč umijemo, z zobotrebci ga postavimo nad kozarec z vodo in slednja seme prekriva za približno dva centimetra. Kozarec tako čaka v toplem prostoru, da seme vzklije, za kar potrebuje približno šest tednov. Ko steblo zraste za petnajst centimetrov, ga lahko prepolovimo in ko poženejo listi, presadimo v zemljo, tako da polovica semena gleda iz zemlje.


Hvaležne vrste

A avokado ni edina hvaležna rastlina, ki jo lahko enostavno ponovno uporabimo. Med rastline, ki jih lahko uporabite kot nova semena, spadajo paradižnik, bučke, paprika in krompir. Tu sta potem še česen in čebula. Prvega lahko vzgojimo iz enega samega stroka, ki ga posadimo v zemljo in ga postavimo na direktno svetlobo. Medtem ko pri čebuli odrežemo dvo-centimetrski kolobar in ga posadimo malo pod zemljo, pokrijemo in postavimo na sonce.

Podobno kot z zelenjavo lahko naredimo tudi z zelišči. Za ponovno vzgojitev bazilike potrebujemo le deset centimetrski pecelj. Postavimo ga v kozarec z vodo in na direktno svetlobo. V nekaj dneh bomo lahko opazili korenine. Baziliko pa lahko posadimo šele, ko korenine dosežejo vsaj nekaj centimetrov.