Različne smeri, vrste in izbire gradnje na material

Izbrati tip gradnje in vrsto hiše, kakršno si želimo, je pomembna odločitev. Določeni tip nam skupaj z določenimi materiali omogoča dodatno varnost pred potresi, drug je primernejši, če želimo hišo postaviti kar se da hitro. Izbira tipa je vaša, izbira vrste pa le še za nekaj časa vaša.

Nova zakonodaja

Vrsto hiše boste lahko izbirali le še do leta 2020. Evropska direktiva 2010/31/EU namreč v 9. členu predvideva, da morajo države članice do 31. decembra 2020 zagotoviti gradnjo vseh novih stavb po standardu sNES – skoraj nič energijskih stavb. Torej časa, da sezidate še manj varčno hišo, ni več dovolj. Se pa postavi vprašanje, ali je sploh pametno izbirati hišo, ki ni v vsaj nekaj segmentih varčna. Problem tradicionalnih hiš je namreč v višjih stroških ogrevanja in manjši meri ugodnega življenja v vaši nepremičnini.


Hiša na ključ

Glede na uporabljene materiale in način postavitve hiše ločimo zidane in montažne hiše, potem pa sta tu še pasivna in energetsko varčna hiša. Vse te so lahko postavljene s strani naročnika samostojno ali kot hiše na ključ. Slednjo vam bo postavilo podjetje, s katerim se za to dogovorite, do faze, za katero ste se dogovorili. Vendar to ni edina razlika. Samostojno boste postavili hišo tako, da boste sami iskali izvajalce in izbirali materiale, tudi nadzor gradnje bo v vaših rokah. Pri opciji hiše na ključ pa bo izvajalce poiskalo podjetje, predstavnik podjetja bo vodil vašo gradnjo in na koncu v vaše roke potisnil ključ, no, če se tako dogovorite. Razlika med njima je tudi finančna. Hiša na ključ ima svojo ceno. Hiša, ki jo postavljate sami, pa bo stala odvisno od vaše iznajdljivosti uporabljenih materialov in načina gradnje. Hitreje se boste vsekakor vselili v hišo, ki jo bodo za vas zgradili drugi, a za to potrebujete kupček denarja že predčasno. Svoj tempo, ki ga prilagajate financam, stopnjam gradnje in seveda željam, lahko držite le s »samostojno« gradnjo.

Glede na materiale

Odločiti se boste morali še med zidano in montažno hišo. Še pred kratkim je veljalo, da je zidana hiša močnejša in primernejša za potresna območja. Z novostmi v gradnji ji lahko montažna hiša ponosno stopi ob bok. Navsezadnje je med njima razlika v času sušenja posameznih segmentov gradnje in s tem pogojena omogočena hitrost gradnje. Vendar se marsikaj spreminja.

Pred odločitvijo, kaj boste izbrali za svoj nov dom predlagamo, da najdete kar se da veliko različnih ponudb in jih s ponudniki tudi predebatirate. Šele po pogovorih in odgovorjenih vprašanjih se odločite, katera oblika gradnje bi bila najprimernejša za vas.

VIRI:

www.mojmojster.net

www.slonep.net

www.nepremicnine123.com

www.podsvojostreho.net